Republika Kosovo

Uroševac

150. godišnjica od osnivanja Uroševca biće obeležena brojnim aktivnostima

2023/06/01 - 7:49

Danas su direktor Uprave za kulturu, omladinu i sport Džemile Murati-Šabani i direktor Zdravstva i socijalne zaštite dr. Kemajl Emini, održali su zajedničku konferenciju za medije na kojoj su objavili dnevni red, odnosno brojne aktivnosti koje će se održati u junu, povodom obeležavanja 150 godina grada Uroševca.

Prema rečima direktora Murati-Šabanija, aktivnosti na obeležavanju 150. godišnjice grada počele su pre dana da bi se nastavile sa mnogim aktivnostima koje su pripremljene za ovaj jubilej.
„Održaće se kulturne aktivnosti posvećene 1. junu – Međunarodnom danu deteta, dok će u 20 časova na gradskom trgu baletska škola „Mjellma” imati balet za decu. U međuvremenu, 3. juna u gradskom pozorištu biće održan dečiji festival „Srećna deca““, rekao je reditelj Murati-Šabani.

Prema rečima direktora Džemile Murati-Šabanija, biće održan i međunarodni bokserski turnir Muharem Mehmeti, prvi bokser iz Uroševca, biće održana nedelja KFOR-a, horski koncert, pozorišna predstava, biće i tradicionalni sofra, biće aktivnosti promotivna literatura, kulturna manifestacija, naučna konferencija, kolektivna izložba vizuelno-retrospektivne umetnosti, umetnički performans, festival “Piano fest”, planinarenje.

U okviru ovih aktivnosti, 12. jun će biti obeležen i kao Dan oslobođenja Uroševca.

„U čast svih poginulih, biće odata počast na groblju šehida OVK, biće otkrivena statua šehida Ramazana Redžepija-Adidasa, podeljena odlikovanja šehidima nacije i udruženjima proisteklim iz OVK. rata“, biće održan i mini-maraton trčanja, dok će ovaj dan biti završen svečanim koncertom Simfonijskog orkestra iz Skadra sa poznatim umetnicima“, istakao je direktor Džemile Murati-Šabani.

S druge strane, direktor Uprave za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr. Kemajl Emini je otkrio dnevni red nedelje zdravlja. Prema njegovim rečima, ova nedelja počeće 13. juna, odavanjem počasti Narodnom groblju boraca da bi se nastavilo sa drugim aktivnostima.

„Nakon odavanja počasti na gradskom trgu, biće održana akcija dobrovoljnog davanja krvi, sportske aktivnosti sa zdravstvenim radnicima, položen kamen temeljac Centra porodične medicine 2 i izložba fotografija sa zdravlje dr. Agim Bitikit“, rekao je Emini.

On je pomenuo i druge zdravstvene aktivnosti, rekavši da će biti otkriven obelisk posvećen doprinosu zdravstvenih radnika.
„Biće organizovana i šetnja stazama slobode, postavljanje spomen-ploče u pećini slepih miševa u Topile-Štimlju, biće otvorena izložba sa motivima iz rata u tački VI UČK u Jezercu, dok će se održati simpozijum. biće održan i naučni „Prošlo je 150 godina“, rekao je direktor Emini.

Aktivnosti povodom obeležavanja 150. godišnjice grada za mesec jun biće završene 16. juna otvaranjem 8. izdanja „Mural festa Kosova“ na gradskom trgu, da bi se nastavilo sa ostalim aktivnostima tokom cele godine. Aktivnosti povodom obeležavanja 150. godišnjice grada biće održane pod pokroviteljstvom gradonačelnika Uroševca Agima Aliua.