Republika Kosovo

Uroševac

Na početku drugog semestra, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je posetio Uroševac, obećavajući podršku lokalnom obrazovanju i orijentaciji obrazovnih politika zasnovanih na potrebama tržišta

2019/02/04 - 4:59

Prvog dana početka druge polovine školske godine, predsednik Skupštine Republike Kosovo, Kadri Veseli, zajedno sa poslanikom Skupštine Kosova iz Uroševca, Elmi Rečicom, izabrao je Uroševac da poseti i čestita prosperitet u ovom delu školske godine, kao i garanciju podrške nastavnicima, učenicima i roditeljima i orijentaciju državnih politika u osnaživanju ovog sektora. Škola koja je izabrana za posjetu bila je “Jeronim de Rada”, elitna škola obrazovanja u Uroševcu, sa izuzetnim uspehom i model za celu zemlju.

Da bi ugostio prvog Skupštine Kosova, domaćin ove posete, gradonačelnik Uroševca, Agim Aliu je bio u pratnji svog zamenika Naim Ferati, direktora za obrazovanje, Afrim Llabjani i direktora škole “Jeronim de Rada”, Servete Hajrullahu.

Desetine učenika i nastavnika, veseli za prvi dan nastave u drugoj polovini godine, bili su postrojeni buketama cveće kako bi dočekali centralne i lokalne institucionalne lidere. Kako je red,, gostima školska uprava i obrazovno osoblje detaljno su objasnili napredak rada u ovoj instituciji, uslove učenja, postignute rezultate i ciljeve za budućnost. Pored toga, nekoliko učionica i kabineta je opremljeno u skladu sa standardima koji su potrebni za kvalitativno obrazovanje.

Prvi u Uroševcu, Agim Aliu je rekao da je ova škola elitna institucija lokalnog obrazovanja i da čestita ovim uspesima. On je dalje rekao da osim čestitanja za uspjeh ove škole, čestita i učenicima, nastavnicima i roditeljima za početak druge polovice školske godine, sa željom da se ovaj uspjeh škole “Jeronim de Rada” također priključi. mnogim drugim školama. Dalje je naveo konkretne korake i politike koje su preduzele lokalne vlasti u oblasti obrazovanja kako bi se zaključilo da će cjelokupno ulaganje ove uprave biti učinjeno u ovoj oblasti kroz dobre i održive politike koje jačaju ovaj segment života.

“Nesumnjivo ostaju obavezei dužnosti, i u okviru ovih dužnosti i obaveza, drago mi je da danas imamo predsednika parlamenta ovdje i da smo na istom dnevnom redu, na planu podrške za obrazovno osoblje, nastavnike, učenike, roditelje koji žele ostvariti tu težnju, taj cilj, smer mnogih generacija. Naravno, ova podrška je na obe strane, čak i u centralnom, ali svakako na lokalnom nivou, i drago mi je da konačno imamo svu pravu podršku i posvećenost u dva najvažnija sektora u Republici. Na Kosovu i tačno od strane predsednika Skupštine, Vlade Republike Kosova, ali danas govorimo o obrazovanju preciznije jer smo u obrazovnoj ustanovi u školi koja ima rezultate. Isto od Vlade i Skupštine Republike Kosova, neophodno je i moja lokalna vlast, koju vodim i vi već znate da smo napravili promenu. Već ste videli predanost, volju, ali iznad svega našu odlučnost da zaista radimo svaki dan, svaki sat našeg rada, da je obrazovanje prioritet i da postignete rezultate. Već ste videli promene, videli ste podršku, ali tokom godina moje vlade, ova podrška će se nastaviti za nastavnike, učenike i roditelje zato što zaista želimo dati najbolji primer kako želimo ovo mesto, ali iznad svega želimo sigurniju budućnost učenika. Naši koraci su opipljivi, ali nećemo stati s pravim, održivim koracima, akcijama i politikama u smislu obrazovanja, jer smatram da će sve naše investicije biti učinjene u obrazovanju, ”rekao je Agim Aliu, predsednik Uroševca.

Dok se radovao početku druge polovine školske godine i vraćanju učenika u školu, nakon nekoliko nedelja štrajkovanja, predsednik Skupštine Republike Kosovo Kadri Veseli je dao garanciju da će državne institucije ostati bliže obrazovnom osoblju, ali da treba poboljšati kvalitet i orijentirati obrazovanje zasnovano na potrebama slobodne tržišne ekonomije, jačajući ne samo javni sektor, već i ekonomsku moć naše zemlje i privatni sektor.

“Došli smo zajedno sa gradonačelnikom Uroševca i poslanikom Uroševca, u jednoj od najboljih škola u Republici Kosovo “De Rada”, da podelimo radost na prvom mestu, veoma sam sretan što su se naša deca vratila u školi. Ovo je najvažnije i nastaviće se nastava. U isto vreme, veoma sam srećan što smo kao institucije Republike Kosovo uspeli  ispuniti njihove zahteve. Danas sve kategorije u javnom sektoru, nastavnici, profesori, doktori, policajci, vojnici, penzioneri, sve kategorije koje imamo u javnom sektoru imaju povećanje plata od 20% do 82%, u isto vreme kada mogu da kažem pred našim građanima da i mi garantiramo makro-finansijsku i makroekonomsku stabilnost naše zemlje, odnosno danas kada govorimo, javni službenici imaju bolje plaće nego, ne samo zemlje regiona, već i neke zemlje Evropske unije. Da li je dovoljno, ne biće i više. Sada smo u školi, poruka je ova, mi ćemo ostati bliže našim nastavnicima i vaspitačima, ali kvalitet treba da se poveća. Ova deca treba da stvore kadrove koji će razvijati Kosovo, tj. stvaranjem kadrova na osnovu potreba tržišne ekonomije. Moramo biti orijentisani sa onog dela koji je potreba za slobodnom tržišnom privredom, da bi išli do najbitnijeg dela, da ne razvija, ne napreduje, ne pomaže ekonomskom razvoju Kosova, javnom sektoru, birokratija. Sav prihod Kosova dolazi od proizvodnje, od preduzetništva, od privatne ekonomije, što znači da će to biti naša orijentacija koja će biti veoma ozbiljna, mi ćemo podržavati radnike u sektoru proizvodnje i usluga u privatnom sektoru, ali još više ćemo biti uz preduzetnike, jer postoji samo jedan način, taj pravi put, taj ekonomski put savremene transformacije naše ekonomije u proizvodnu ekonomiju kroz ljude koji su preduzetnici, inovatori i to je privatna ekonomija” rekao je predsednik Skupštine Republike Kosovo, Kadri Veseli.

S druge strane, direktorica ONSŠ “Jeronim de Rada” u Uroševcu, Servete Hajrullahu, poželevši dobrodošlicu u ovoj instituciji, višim rukovodiocima države, u ovom slučaju, predsedniku Skupštine Kosova, Kadri Veseli zajedno sa poslanicima Skupštine Kosova i gradonačelnikom Uroševca, Agim Aliu, zahvalila se na poseti i informisala ih ih o rezultatima rada u ovoj školi, kao io uspehima postignutim tokom godina.

“To je škola koja ima tradiciju rada i disciplinu. Nećemo vas razočarati radom, uviek radom ćemo postići i ostvariti svoje ciljeve, namere koje su krvlju izlivene, namere žrtava i sve ostale. Zato što ćemo pokazati svima da smo dužnici samo za našoj zemlji i domovini. Za mene je sreća i čast što imamo danas  ovu posetu. Kao škola smo postigli mnoge rezultate na različitim takmičenjima i uveravam vas da nećemo stati i za nove uspehe, “rekla je direktor Osnovne škole” Jeronim de Rada “, Servete Hajrullahu.