Republika Kosovo

Uroševac

Opština Uroševac spremna da ispuni svoje obaveze iz Strategije za prevenciju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma 2015-2020 i Akcioni plan

2018/04/05 - 1:54

Jutros, gradonačelnik Uroševca Agim Aliu u pratnji direktora Uprave za obrazovanje, Afrim Llabjani i direktorica Uprave za kulturu, omladinu i sport, Xhemile Murati Shabani i komandant policijske stanice u Uroševcu, Imer Kaqara, bili su domaćini predstavnika Sekretarijata Saveta bezbednosti Kosova. Na ovom sastanku, oni su razgovarali o ulozi opština u borbi protiv nasilnog ekstremizma koji vodi do terorizma, korake koje u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv terorizma, trebalo bi da preduzme lokalni nivo, kao i neke od mera koje lokalna samouprava treba da sprovede u školama, kao što su: uključivanje psihologa u nastavno osoblje u školama, nastava i aktivnosti podizanja svesti u borbi protiv terorizma, re-integracije u društvo, kao i niz aktivnosti koje treba preduzeti u cilju povećanja bezbednosti u celini i škola posebno.

Između ostalog, na ovom sastanku razgovarano je io implementaciji Strategije i Akcionog plana; uloga i odgovornosti na lokalnom nivou u pogledu sprovođenja aktivnosti u okviru Akcionog plana, uzajamno informisanje u vezi aktivnosti i projekata koji se razvijaju i koji će biti razvijeni na lokalnom nivou, kontinuiranu saradnju sa lokalnim i centralnim nivoom u vezi što efikasnije implementacije Strategija i Akcionog plana.

Gradonačelnik Uroševca Agim Aliu, zahvalio je rukovodioce Sekretarijata Saveta Bezbednosti Kosova na spremnosti da pomognu opštini Uroševac u realizaciji projekata koji imaju za cilj podizanje nivoa svesti javnosti, sa posebnim naglaskom na mlade ljude u borbi protiv terorizma, što je globalni fenomen koji uzrokuje dugoročne posledice u društvima gde je ova pojava prisutna.

S druge strane, rukovodioci Sekretarijata Saveta Bezbednosti Kosova zahvalili su gradonačleniku Uroševca Agim Aliu na prijemu, spremnost i odlučnost da u svoju vladajuću platformu uključi bezbednosnu komponentu u školama, osiguranje bezbednosti za učenike i zajedničke aktivnosti koje su namenjene implementaciji u okviru lokalne strategije u borbi protiv ove globalne pojave.

Vlada Republike Kosovo u septembru 2015. odobrila je Strategiju za prevenciju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma 2015-2020 i Akcioni plan. Akcioni plan je osmišljen da implementira strateške ciljeve kroz specifične i konkretne aktivnnosti za prevenciju nasilnogekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu.