Republika Kosovo

Uroševac

Sinoć je počela književna kolonija “Muze Jezerca”

2019/07/13 - 7:09

Pisci, publicisti i društveni aktivisti okupili su se na obroncima Jezercita, gde se vide fascinantne poglede na naš grad, na početku trećeg izdanja tradicionalne književne kolonije “Muze Jezerca”.

Pozvan da se pridruži ovom događaju sinoć je bio gradonačelnik Uroševca, Agim Aliu, zajedno sa poslanikom Skupštine Kosova, Elmi Rečicom.

Gradonačelnik Aliu je u kratkom pozdravnom govoru rekao da je Uroševac grad sa najvećom raznovrsnošću u zemlji, grad velikih događaja kulturnog identiteta, kao ovaj događaj što je organizovao književni klub “De Rada” u Uroševcu.

Gazmend Bitici, rukovodilac književnog kluba “De Rada”, pozdravio je kreatore umetnika koji su putovali iz Albanije, Severne Makedonije, Medveđe i drugih centara Kosova da učestvuju u ovom događaju.

Pored brojnih gostiju iz albanskih zemalja u našoj nacionalnoj geografiji, specijalni gost ovog izdanja je i pesnik svetskog kalibra Džeevdet Bajraj. Književni klub “De Rada” prošle godine je  objavio njegovu knjigu poezije “Kad plače vinova loza”, kojom je dobio dvije značajne nagrade, kao što su Kristalni Medaljon iz Udruženja književnika u dijaspori i najbolja knjiga poezije književnog kluba ” Gjon Nikolla Kazazi “u Đakovici.

Pod zvukom gitare i zvukom čuvenog pevača Osmana Šehua, prvog dana trećeg izdanja ove organizacije, da se nastavi sutradan, gde će biti promocija publikacija knjževnog kluba “De Rada” šetnja preko Jezerca, kao i diskusija o temama koje se odnose na dostupnost albanske književnosti i standarda, dijalekata i govori u albanskoj književnosti.