Republika Kosovo

Uroševac

Zamenik gradonačelnika Uroševca Naim Ferati imenovan je za koordinatora koordinacionog mehanizma protiv nasilja u porodici u opštini Uroševac

2018/04/13 - 3:15

U organizaciji Misije OEBS-a na Kosovu danas je u Opštini Uroševac osnovan koordinacioni mehanizam protiv nasilja u porodici. Sastanku je prisustvovao šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Braathu, koji je takođe govorio o značaju ovog mehanizma. “Okupili smo se na veoma važnom sastanku i do sada nismo imali dovoljno pažnje. Ja započinjam slučaj koji se dogodio na Kosovu prije nekoliko godina, a to je slučaj Zejnepe Bitići, koju je njen suprug varvarski ubio, dok ga je mučio od 2002. godine. Njen slučaj bio je tragičan i upravo u tu svrhu stvaramo takve mehanizme kako bi služili i sprečili nasilje u porodici “, rekao je Braathu, a takođe je pružio i statističke podatke o nasilju u porodici koje, prema njegovim rečima, bilo je oko hiljadu slučajeva, policija je prijavila 125 predmeta, u tužilaštvu 44 slučaja, u bolnici 9 slučajeva, a 5 u različitim centrima koji se bave ovom kategorijom ljudi.

Zamenik gradonačelnika Uroševca, Naim Ferati, govorio je o formiranju ovog mehanizma. Rekao je da takvi mehanizmi moraju biti neophodni s obzirom da u našoj opštini nikada nisu postojali takvi mehanizmi.

Dok je Naim Ćelaj, zamenik ministra pravde i nacionalni koordinator protiv nasilja u porodici, rekao da se ovo ministarstvo bori protiv ovog fenomena.

Saznaje se da za zamenika koordinatora ovog mehanizma izabrana je Saranda Musliu, članica Skupštine opštine, dok je ovaj mehanizam se sastoji od: Opštine Uroševac, Kosovske policije, Tužilaštva u Uroševcu, Osnovni Sud u Uroševcu, Kancelarije za zaštitu žrtava, Kancelarija za pružanje pravne pomoći, Centar za socialni rad, Kancelarije za ravnopravnost polova, Regionalna bolnica u Uroševcu,  Opštinska Uprava za obrazovanje, Opštinska Uprava za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Centar za mentalno zdravlje, Regionalni centar za zapošljavanje, Opštinska kancelarija za zajednice i povratak i Centar za zaštitu žena i djce “Moja kuća”.