Republika Kosovo

Djakovica

Započinje čišćenje deponije otpadaka u “Ali Ibra”

2020/07/24 - 9:10

Kompletno čišćenje otpada započelo je danas na Transfer Stanici u naselju “Ali Ibra”, mestu koje već nedeljama izaziva dim i loš miris, kao rezultat spaljivanja otpada u njemu.

Tokom dana, predsednik Opštine Đakovica, Ardian Gjini, boravio je na ovoj lokaciji, izrazivši svoju sreću što se nakon mnogih godina završava problem koji zabrinjava sve građane Đakovice.

Prema rečima predsednika Gjinija, opština se angažovala da hitno nadje rešenje za ovu situaciju, pa je nakon obezbeđenja sredstava od strane vlade Kosova, odnosno ministra Blerima Kučija, hitnim procedurama izabran operater koji će izvršiti kompletno čišćenje područja.

Na osnovu već izgrađenog dinamičkog plana, ovaj deo, uključujući sve otpade, biće u potpunosti očišćen u periodu od 40 do 50 dana, dok ako se nakon čišćenja otpada na površini, ostaci otpada ostave i ispod površine tla, ova akcija će se nastaviti sve do potpunog uklanjanja otpada.

Predsednik Gjini uverava građane da će operater raditi bez prekida, 24 sata dnevno, dok će sve vreme pomagati radnici RKO “Cabrati”, vatrogasci i pripadnici policije, koji će u potpunosti obezbediti bezbednost na tom području . Prema planovima, nakon temeljnog čišćenja predviđeno je da se ovo područje u potpunosti sanira, praveći ogradu i sadenjem raznim ukrasnim drvećem.

Prema rečima predsednika Gjinjija, u gradu Đakovici može se pojaviti dim i loš miris još dva ili tri dana, zbog kopanja otpada i njihovog stalnog gorenja, ali dobra vest je da će se ovaj problem jednom završiti zauvek i to vrlo brzo.

Inače, predsednik Gjini i predstavnici Kosovske policije najavili su da je ova tema već podložna krivičnim i kriminalnim istragama, jer postoje osnovane sumnje da je požar bio nameran, pa je obaveza institucija da uzrocnici ovog haosa budu izvedeni pred lice pravde.

Na kraju, predsednik Gjini se izvinio svim građanima Opštine Đakovica i dodao da su kao sugrađanin on i njegova porodica lično bili pogođeni zagađivanjem vazduha.