Republika Kosovo

Gračanica

Грачаница: Хелп добитници грантова представили своју производњу

2019/03/22 - 3:46

На Тргу ослободиоцима у центру Грачанице бивши добитници Хелп пројекта, који се реализовао у сарадњи са општином Грачаница изложило је своје производе. Овим су желели да представе своју производњу коју су унапредили захваљујући донираним средствима од стране ове немачке организације.

Успешна сарадња организације Хелп и општине Грачаница траје већ четири године. Њоме се доделом грантова помаже покретање приватног бизниса али се и помаже развој постојећих.

„Ови људи су доказ да се упорним радом и скромним новчаним средствима може постићи напредак у бизнису. Просечно, сваке године двадесетак људи са територије општине Грачаница добија средства путем овог програма у којем је општина суфинансијер Хелп организацији. Желео би да се захвалим Хелпу која је мала али јако успешна организација на сарадњи која ће се надамо се наставити и убудуће“, казао је Александар Михајловић директор општинског одељења за економски развој.

Сања Стојановић каже да је ово леп дан да се данас изложе радови јер се данас обележава празник Младенаца. Она се већ дуже време бави израдом декорација за прославе превасходно за венчања а данас је све присутне послужила и колачима који се праве наменски за данашњи дан тзв „младенчићи“.

„ Домаћа радиност и српски верски обичаји су нешто што нас одржава. Ово чиме се је бавим је све ручни рад. Задовољна сам успехом а пројекат ми је помогао пуно да унапредим своју производњу пре свега у набавци репроматеријала“, казала је Сања.
Александар Илић из Грачанице бивши је добитник Хелп пројекта којим је свој успешан бизнис у производњи сезонског цвећа унапредио.

„Средства које сам добио од Хелпа искористио сам за куповину котла како би могао да загрејавам пластенике у којима производим цвеће. Значи ми пуно јер без грејања, које је једно од најважнијих ставки у овом послу којим се бавим, не бих могао да добијем квалитет јер ја производим цвеће од саме сетве до оживљавања биљака и расађивања. Задовољан сам и пласманом. За сада све иде како треба“, рекао је Александар.

Представници Хелп организације који су данас организовали излагање производа бивших добитника кажу да су задовољни постигнутим резултатима. Они подсећају да је и ове године до 29. марта отворен конкурс за аплицирање за нове грантове који се односе искључиво на опрему.

Почетком фебруара ове године председник општине Грачаница Срђан Поповић, потписао је са представницима немачке организације ХЕЛП споразум о сарадњи на пројекту „Подршка социо-економској стабилности на западном Балкану 2019-2020“.