Republika Kosovo

Gračanica

Нови прикључак на канализацију за станаре из Лапљег Села

2023/03/08 - 10:31

Изградњом новог прикључка на канализациону мрежу, општина Грачница решиће проблем изливања канализације стамбеног блока „Е“ у Лапљем Селу. Радове је данас обишла председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.

Зачепљење и изливање канализације испред зграде, али и у приземним становима блока „Е“ у Лапљем Селу већ неко време представља велики проблем тамошњим станарима.

Према речима директора јавних служби општине Грачаница Владице Трајковића, главни узрок честог зачепљења је немарност појединих станара који у канализациони систем бацају различите предмете и ствари.

„Један део канализационе мреже није функционисао као што треба, па смо одлучили да овде радимо нови прикључак како би га растеретили. Апеловао бих на све станаре да не бацају смеће у канализациони систем, јер смо приликом чишћења шахти, а и сами станари су се у то уверили, вадили ствари које нису за канализациону мрежу“, казао је Трајковић.

Да је људски фактор главни узрок проблема зачепљења и изливања канализације, потврдили су и сами станари.

„Много ће нам значити санација, посебно нама у приземљу. Десет година имамо проблем са канализацијом. Није мрежа главни проблем, већ наше комшије које свашта бацају у канализацију. Онда се то заглави и онда пробије у купатила на приземљу. Разговарали смо са комшијама али настављају по старом. Апелујем да то више не раде, да воде рачуна шта бацају, онда не би морало ништа да се ради, не би било проблема“, казало је Звонко Денић.

Радове је данас обишла и са проблемом станара упознала и председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић која је истакла да ће локална самоуправа наставити да ради на унапређењу канализационе инфраструктуре.

„Одељење јавних служби обављало је претходних дана санацију канализације на више локација. Данас смо у Лапљем Селу где ћемо решити велики проблем станара са изливањем канализације. Општина наравно остаје посвећена унапређењу комуналне инфраструктуре и то ће бити један од наших приоритета“, казала је председница Шубарић.