Republika Kosovo

Gračanica

Потписан Споразум о сарадњи у области управљања отпадом

2023/03/08 - 10:34

Општина Грачаница, ЈКП „Екологија“ и Компанија „Balkan Recycling&Energi L.L.C.“ потписали су данас, у згради Општине Грачаница, Споразум о сарадњи у области управљања отпадом на локалном нивоу. Споразумом обезбеђена три радна места.

Споразум се, пре свега, односи на смањење отпада кроз селективно одвајање отпада за рециклажу, са циљем да се смањи количина која се измести на централну депонију.

Споразум су у присуству председнице општине Грачаница проф. др Љиљане Шубарић потписали директор општинског Одељења јавних служби Владица Трајковић, директор ЈКП „Екологија“ Дејан Димитријевић и представник Компаније „Balkan Recycling&Energi L.L.C.“

Према речима председнице Шубарић овај споразум је значајан јер ће унапредити локални план управљања отпадом, а највише због чињенице да су њиме обезбеђена три радна места.

„Овај пројекат јако је значајан пре свега што ће рециклажом отпада наша општина бити знатно чистија. Посебно ме радује чињеница да су за почетак отворена три радна места, надам да ће их у наредном периоду бити више за наше становнике, чиме ће се обезбедити њихова егзистенција“, казала је Шубарић.

Општина Грачаница годинама уназад се бави управљањем отпадом и у том смислу има добру праксу и искуство са многим релевантним институцијама и организацијама, како локалним, тако и међународним, казао је директор Одељења јавних служби при општини Грачаница Владица Трајковић.

„Споразумом смо за наше комунално предузеће успели да обезбедимо бољу ефикасност на терену и да смањимо трошкове, да се рециклажни отпад не односи на депонију у Обилићу, већ да се искористи, тиме што ће се у рециклажном центру одвајати. На овај начин ће и неформални скупљачи отпада имати могућност да смање своје трошкове, јер неће морати да иду на друге локације већ ће то моћи да ураде у рециклажном центру у Лапљем Селу“, казао је Трајковић.

Директор ЈКП „Екологија“ Дејан Димитријевић, истиче да то комунално предузеће, осим редовног скупљања и одвожења отпада и уређења зелених површина, ради на новим идејама и иницијативама које би побољшале њихов рад и да је у том смислу корист од потписаног споразума вишеструка.

„Пре свега овим пројектом имамо партнера у процесу прикупљања отпада на територији општине Грачаница. Већ месецима имамо проблем са отпадом који износимо на депонију која је од скора поскупела. Тако да сада имамо могућност да сав рециклажни материјал који има неку вредност одлажемо овој компанији која ће вршити даљу прераду. То за нас значи мање отпада за депонију, што је велика уштеда, јер ћемо смањити и транспортне трошкове, али и на неки начин искористићемо инфраструктуру компаније, што ће генерално утицати на нашу ефикасност“, казао је Димитријевић.