Republika Kosovo

Gračanica

Председник Поповић са сарадницима секао бадњак

2019/01/06 - 8:55

Традиционалном сечом бадњака у Грачаници је почело обележавање Бадњег дана. По свето дрво рано јутрос ишао је и председник општине Грачаница Срђан Поповић.

У пратњи председника Поповића били су и његови сарадници.

„Ово је срећан дан, јер на овај начин чувамо веру и традицију, то је обичај који смо примили од наших предака и остављамо онима који долазе. Ми смо ти који требамо да чувамо традицију, јер онолико колико је будемо чували, толико ћемо и остати и опстати овде“, казао је Поповић.

Председник Поповић је божићне празнике честитао свим грађанима општине Грачаница, уз жељу да их проведу у здрављу, миру и љубави.

Велики број мештана Грачанице и околине организовано је у раним јутарњим часовима, уз песму, музику, звуке сирена аутомобила и пуцњаву петарди, кренуо у сечу бадњака. Мештани Грачанице бадњаке секу покрај Грачаничког језера, са обе стране магистралног пута Приштина – Гњилане.

Обележавање бадњег дана наставља се вечерас у 17 сати, када почиње бдење у манастиру Грачаница, након чега ће се у манастирској порти организовати традиционално паљење бадњака.

 

Данас је Бадњи дан

 

Православни верници данас славе Бадњи дан када се у храмовима и домовима пале бадњаци и служе повечерја уочи најрадоснијег хришћанског празника – Божића.

 

На Бадњи дан православци одлазе у шуму по храстово дрво – бадњак које се увече пали на кућном огњишту, као симбол светлости и топлоте која греје и зближава укућане.
Под куће посипа се сламом да би се дочарала пећина у Витлејему у којој се по предању родио Христ.

 

Божић је породични празник и слави се у кући. Сматра се да би тог дана сви који су током године били у свађи, требало да се помире и опросте увреде.