Republika Kosovo

Kamenica

Druga faza reforme obrazovanja u Kamenici počinje u ponedjeljak

2020/01/10 - 11:35

Gradonačelnik Kamenice Qendron  Kastrati najavio je danas na konferenciji za novinare da će druga faza reforme obrazovanja početi u ponedjeljak u školi Rexhep Mala u Topanici i školi Abdullah Krashnica u Koretinu.
Kastrati je rekao da će učenici iz obe niže osnovne škole (od nula do petog razreda) pohađati školu Abdullah Krashnica u Koretinu, dok će oni u višim srednjim školama takođe pohađati dva razreda (od šesti do osam razreda). u devetom razredu u školi “Rexhep Mala” u Topanici. Prema njegovim rečima, škola u Petrovcu “Xhelal Sopi” pridružiće se školi u Dobrcane  “Nazim Hikmet”, nakon dogovora sa opštinom Gjilan.
Danas nastavljamo s drugom fazom reformi koja će obuhvatiti i ove škole, “Redžep Mala” u Toponici  “Abdullah Krashnica” u Koretu. Takođe smo sklopili sporazum sa opštinom Gjilan / Gnjilane za školu u Petrovcu „Xhelal Sopi“ da se pridruži školi u Dobrcane  „Nazim Hikmetu“. Kao što smo učinili u prvoj fazi u kojoj je odlučeno da će za svaki razred biti 20 učenika, to će biti slučaj i u ovoj fazi. Ova faza će obuhvatiti ove škole, jer postoji mali broj učenika po razredima, s ukupno 143 učenika u Topanici u dva ciklusa (nula do deveti razred), dok je u Koretinu (nula do viših razreda). Deveti  ima 308 učenika. A škola u Petrovcu ima 104 učenika “, rekao je gradonačelnik Kastrati.
Između ostalog, Kastrati je pozvao roditelje da se pridruže ovoj reformi jer vjeruje da je to od koristi ucenika .
Podsjetimo, odvajanje školskih ciklusa propisano je zakonom.