Republika Kosovo

Peć

Vrhovi Balkana

 

Međugranični projekat Vrhovi Balkana na Kosovu, u Crnoj Gori u i u Albaniji

Projekat “Vrhovi Balkana” izabran je u finalu WTTC – World Travel and Tourism Council.

Turistički međugranični projekat “Vrhovi Balkana” koji se tiče razvoja planinskog turizma koji je ostvaren na tromeđi Kosovo-Crna Gora-Albanija ušao je u finale, odnosno  u top 3 nominacije za dbijanje nagrade WTTC za “Turizam sutrašnjice”, “Tourism for Tomorow Awards“.

Nagrada se daje za najuspešnije implementiranje formi turizma na nivou destinacije. Osim ovog projekta koji je osvaren zajedno sa Crnom Gorom i Albanijom , pod patronatom ORF (Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu), finansiran od nemačke vlade i primenjen od GIZ-a, i za ovu nagradu su nominovani i sledeći kandidati:

Sentosa Development Corporation- Singapur

Turistički savet Butana

Na osnovu toga što smo kvalifikovani u tesnoj trci da dobijemo nagradu radimo posvećeno da bi je dobili.

Projekat je stvorio osnovu za razvoj turističke međugranične destinacije pod imenom “Vrhovi Balkana” na tromeđi između Albanije, kosova i Crne Gore kao unikatne i atraktivne turističke destinacije. Na ovaj način, turisti se mogu zadovoljiti kombinacijom dorog i lepog na svakom mestu, mnogobrojnošću usluga, kombinaciji kultura i tradicija kao i netaknutim prirodnim lepotama.

Zbog toga, svaka destinacija posebno povećava atraktivnost za posetioce.

Projekat je u svom sastavu identifikovao i razvio planinsku stazu “Vrhovi Balkana” od 192 km koji povezuje planinska sela iz tri države. Takođe u svom sastavu ostvaruje uspešnu saradnju graničnih policija, postupak prelaza je usklađen sa vlastima, postupak prelaska planinara kao i system sigurnosti u planinama, treniranje planinskih vodiča po internacionalnim standardima, obuka žena u podizanju kvaliteta usluga i hrane, ojačavanje turističkih regionalnih mreža, kao i promovisanje međugranične  staze.

WTTC – tourism for tomorrow award

 

http://www.wttc.org/news-media/news-archive/2013/worlds-leading-sustainable-tourism-initiatives-are-announced-wtt/

 

 

Vrhovi Balkana- Međugranična staza

http://www.peaksofthebalkans.com/