Republika Kosovo

Priština

Poslovno obaveštenje – grantovi za oporavak preduzeća

2020/11/23 - 3:34

Poslovni fond od 5 miliona evra započinje sa primenom u ponedeljak, 23. novembra. Svako preduzeće koje ima promet do 50.000 evra godišnje ako se suoci sa gubitcima od pandemije moći će da se prijavi za pomoć u obliku granta od strane opštine Priština.

 

Prijava je jednostavna, biće onlajn i biće otvorena 10 dana. Opština Priština ima mnogo preduzeća i ovaj fond je možda samo mali gubitak, ali Priština će svim svojim kapacitetima pomoći svima onima kojima je potrebna, sa nadom da ćemo uskoro dobiti i druge pakete od države. Pomoć je namenjena malim preduzećima.

 

U trenutku kada se prijavite, sistem će uspostaviti vezu sa podacima Poreske Administracije, kako bi se obrazac olakšao tako da se ne gubi vreme prilikom popunjavanja podataka. Svrha bespovratnih sredstava nije borba protiv neformalnosti, zbog toga ne zahtevamo dokaz o porezu koji plaćaju registrovani radnici.

 

Međutim, poslovna aktivnost koja se prijavljuje mora biti na listi zabranjenih aktivnosti tokom ove godine ili mora da spada u aktivnostima na koje je zatvaranje indirektno negativno uticalo. Dodela sredstava biće transparentna, a pošto je prijava online, opštinski organi, izvršna vlast i skupština opštine mogu da nadgledaju postupak u bilo kom trenutku.

 

Porezi su vaš novac i oni se koreste za vas. U normalna vremena, oni se vracaju kroz projekte i usluge, a u kriznim vremenima kroz subvencije i direktnu pomoć.