Republika e Kosovës

Prizren

AVRUPAI PRIZREN İÇİN KOALISYON BİLDİRİSİ

2014/03/27 - 12:00

Hatırlatmama müsaade edin.

Kosova Cumhuriyeti Anayasası

31. maddesi [Tarafsız ve doğru bir yargılama hakkı]

1.    Mahkemeler, diğer devlet organları ve kamu yetkileri taşıyanlar önünde süreçte herkese eşit hak tanılır.
5.    Bir suç ile itham edilen herkez suçu yasalara uygun olarak kanıtlanmadığı sürece suçsuz sayılır.

25.03.2014 tarihli YYB yorumuna uygun : “ Yetkili mahkemelerce kesilen karara kadar Prizren Belediye Başkanı yetki ve sorumluluklarını yerel öz yönetim kanun 03/L-040 yasasının 58. maddesi ve diğer yasalar öngördüğü gibi devam edecektir”.

Prizren Belediye Başkanın Prof. Dr. Ramadan Muja’nın istifa talebiniz dünyadaki medeni değerleri ile demokratik her ülkenin yasalarına aykırıdır ve en önemlisi insan hak ve özgürlükleri anlaşmasına aykırıdır. Bugünlerde, UÇK ile birlikte özgürlük ve demokratik kurum ve devletin yasal hakları ile inşaatın savaşını yapan başta ABD ile NATO müdehalesinin 15. yıldönümünü kutadık.

Bu yıldönümünü Prizren halkı protestolarla bekledi. Bugünlerde gördüklerimizden, Avrupalı Prizren koalisyon meclis üyeleri olarak, yasallığın muafaza edilmesi, belediye kurumlarının ve mahkemenin nihayi kararına dek Prizren Belediye Başkanının normal etkilinklerin gelişimini  çağırıyoruz.  Adalet ve halkın hizmetinde haklı bir karar için, 2013 yılın Kasım ve Aralık seçim kampanyasında inandığımız gibi, güçlü bir şekilde inanmaktayız.
Biz o zaman da, bugün de Başkan Muja’nın suçsuz olduğuna inandık ve inanıyoruz, çünkü protestocular, onları teşvik edenler ve destekleyenler tarafından ortaya atılan hiçbir şekilde yolsuzuluğun varlığını onaylayan kanıt yoktur. Bu yüzden, halkımıza, özellikle de protestoculara şunu hatırlatmak isteriz ki,  ilk önce mahkemenin resmi kararını beklesinler ondan sonra beyanda bulunsunlar, kendilerinin de kanun ile sorunları olanlar tarafından siyasi renk vererek birinci derece mahkemenin kararın da yanlış yorumlamasınlar.
PDK ve Yönetim  Koalisyonu adına, kamu kurumlarını koruma adına Kosova Polisi çalışmalarını selamlamama ve desteklememe izin verin, protestocular ve örgütleyenler arasında Prizren vatandaşı olmayan, başka şehirlerden gelen vatandaşlar da vardı.
Diğer şehirlerden gelenlere şunu bildirmek isteriz ki, Başkan Muja, ağır ceza dosyayaları ile gelenlerin değil sadece Prizren’in başkanıdır.
Halkın yararına yapılan diğer konularla ilgili ise, geçen oluşumdan meclis Başkan Muja’nın eylemlerini güçlü bir şekilde destekleyen bir beyanat çıkarmıştır.
Siz İktidara ise, sakin, modern, net programı olan esnek bir seçim kampanyası diliyoruz, aksi takdirde kosova siyaset sahnesinin parçası olmayacaksınız.
Prizren halkına göstermiş olduğu olgunluktan dolayı teşekkür ederiz, emin olun bu olgunluk çalışma, samimiyet ve devlet kurumlarının güçlenmesiyle size geri iade edileceğinden emin olun.