Republika e Kosovës

Prizren

Daha basit ve daha hızlı hizmetler için idari reformlu bir Prizren Belediyesi

2020/01/29 - 10:54

Vatandaşlar ve işletmeler için idari süreçlerin düzeltilmesi ve basitleştirilmesi amacıyla Prizren Belediyesi, Dünya Bankası Grubun bir parçası olan Uluslararası Finans Kurumu (International Finance Corporation – IFC) ile sıkı bir işbirliği içinde gereksiz ve yasal dayanağı olmayan idari süreçlerin ortandan kaldırılması, prosedürlerin hızlandırılmasını, maliyetlerin düşürülmesi ve gereksiz belge taleplerinden kaçınılması için uğraşmaktadır.

Prizren Belediye Başkanı Sn. Mytaher Haskuka ve IFC bölge müdürü Sn. Thomas Lubeck tarafından imzalanan sözleşme ile 2018 yılın Kasım ayından bu yana uygulanmaya başlayan “ Kosova’da Yatırım Olanakları” projesi İsviçre Hükümeti tarafından finanse edilmektedir.

Bu bağlamda öncelikle basitleştirilmesi için önerilerin verileceği yasal ve ekonomik analizlerin yapıldığı 161 idari prosedür belirlenmiştir. Prosedürlerin basitleştirilmesi için önerilerin onaylanması ile ilgili görüşme ve tartışmaların yapıldığı toplantılar takip edilen “ İdari Prosedürlerin Analizi” başlıklı raporda elde edilen başlıca bulgular Başkan Haskuka ve Prizren Belediyesi Müdürlerin huzurunda sunulmuştur. İşbu etkinliklerin bir sonucu olarak bugüne kadar Prizren Belediyesinde idari prosedürlerin basitleştirilmesi amacıyla iki büyük değişiklik yaptı.

Birincisi, 2019 yılın Ağustos ayından itibaren Prizren Belediyesi, İdari Müdürlüğü aracılığıyla, sivil durum belgelerin (ör. doğum belgesi ve özü) çıkartılması ile ilgili başvuru sahibinden bilgiler madem ki sistemde yer almakta kopya şeklinde değil sadece doğrulanması amacıyla kimlik kartın talep edilmesini uygulamaya koymuştur. Yapılan değişikliklerle her belge için vatandaş 0.20 yuro ve kimlik kartını fotokopi çekmesi için dışarı çıkıp sırayı bırakması ve tekrar sıraya dönmesi gerekeceği için yaklaşık olarak 15 dk. da zamanda tasarruf etmektedir. Uluslararası Finans Kurumu (IFC) tarafından yapılan analizler doğrultusunda 2018 yılı boyunca sivil durum belgelerin çıkartılması ile ilgili toplamda 202, 150 başvurudan sadece kimlik kartı fotokopilerini yaptırmaları başvuru sahiplerine 154,139 yura mal edilirken şimdi ise bu tutar tasarruf edilecektir.

İkincisi, Belediye hizmet ve faaliyetleri ile ilgili yeni vergi, tarife, yükümlülük ve ceza yönetmeliğin onaylanması ile Prizren Belediyesi belediye faaliyetlerin yıllık vergisini ödeyen işletmelerin sayısını gözle görülür ölçüde yani 4,316 işletmeden 221 işletmeye düşürmüştür. Bunun sonucu olarak işletmeler yaklaşık olarak yılda 610,847 yuro tasarruf etmektedirler.

Söz konusu proje çerçevesinde Prizren Belediyesinin web sitesinde yayınlanacak olan Prizren Belediyesi’nin idari süreçlerinin elektronik kayıtlarının da yapılması öngörülmüştür. Elektronik kayıt işlemlerin yasal dayanağını, vergi/ tarife / ödemeleri, her idari prosedür için gerekli olan belgeleri ve tarafa yanıt vermek için gereken (yasal) süre ile ilgili verileri kesin ve açık bir şekilde belirlemektedir. Prosedürlerle ilgili elektronik kayıtların yayınlanması Belediye yönetimin etkinliklerinin şeffaflığını arttırır ve idari prosedürlerle ilgili temel bilgilere vatandaşların ve işletmelerin daha verimli erişimini sağlar.

Aynı zamanda yıl boyunca “One-stop Shop” (tek noktada hizmet sunumu) gerçekleşmesi ile ileride de idari süreçlerin basitleştirilmesi olanağını değerlendirecektir.