Republika e Kosovës

Prizren

Halka Açık Oturum

2011/03/07 - 12:00

Bu oturumda Belediye tüzüğünün 7. maddesinin değiştirilip tamamlanması konuşuldu. Belediye meclis üyelerinin de yer aldığı bu tartışmada özellikle halka, vatandaşlara daha fazla söz hakkı tanındı.

Prizren Belediye Meclis Başkanının Nijazi Kryezıu oturum toplantısını yönetti. Prizren Belediye başkanı Ramadana Muja ve Başkan Yardımcısı Orhan Lopar’da oturuma katıldılar.

Uzun bir dönem belediye meclisini meşgul eden Prizren Logosu konusu bu oturumda da gündeme geldi. Meclis Başşkanının özellikle altını çizdiği nokta ise şuydu: Bu toplantı ya da halka ve basına açık tartışma ‘logo için değil tüzük içindir. Dolayısıyla bu gün logo konusuna girmemeye çalışalım’.
Ancak her ne kadar Meclis Başkanı bu uyarıda bulunduysa da halk ve bazı meclis üyeleri bu konuya değinmeden geçemediler.

Tartışma gündemi her ne kadar tüzüğin değiiştirilmesi ise de konu Prizren logosuna kaydı. Çünkü değiştirilmesi istenilen madde logo konusunu kısmen de olsa içeriyor.

Türk topluluğuna ve özellikle azınlık topluluklara halkın ve bazı meclis üyelerinin uyarı niteliğinde söylemleri old. Azınlık topluluğunun Prizren logosunun değiştirilmesi taleplerinin yanlış olduğunu ve bu konunun gereksiz yere uzatılıp gündem de hep logo konusu olması gerekmediğine vurgu yaptılar. Bunların yanı sıra halk ve meclis üyelerinden bazıları da bunun tam aksini bu logonun tüm toplulukları temsil ettiğini söylediler.

Bu tartışmaların sonunda belediye başkan yardımcısı Orhan Lopar konuşmasında şunları özellikle altını çizerek vurguladı:

Bu ülke-vatan Kosova Cumhuriyeti hepimizindir. Burası beninm vatanım ve ben vatanımda bana verilen anayasal hakla yaşamak isterim. Bu konuşmayı Belediye Başkan Yardımcısı sıfatının yanı sıra bir vatandaş oalrak yapıyorum.  Siz de biliyorsunuz ki Anayasa Mahkemesi en üst kurum ve organdır. Anayasa Mahkemesi taleplere cevap verir ve isterse ysayı da tüzüğü de değiştirtir.  Aynı anayasa mahkemesi eski Cumhurbaşkanını görevinden aldı ve yeni Cumhurbaşkanını göreve atadı. 
Benim vurgulayıp anlatmak istefiğim ve bazı kesimler tarafından söylenenlere cevap oalrak burdan söylemek istediğim şudur ki : ku ülke hepimizindir. Biz logoya karşı değiliz Prizren Birliğine de biz sadece Prizren Birliğinin etrafında bizim de dilimizde yazının yazmasını istiyoruz. Çünkü bu bizim anayasal hakımızdır. 
Lütfen hiç kimse bu konuyu başka yerlere taşımasın zira yanlış anlaşılma olabilir. Amacımız tek ihlal edilen kanunen var olup da kullanamadığımız, imkanlarından yararlanamadığımız olaylar, dönemler, durumlar karşısında taleplerimizi dile getirmektir.