Republika Kosovo

Štrpce

АПРИЛСКА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ШТРПЦЕ

2023/04/28 - 12:01

Последњи петак у априлу био је резервисан за четврту редовну седницу Скупштине општине Штрпце. Расправљало се о дневном реду на којем се између осталог нашло и разматрање и представљање тромесечног финансијског извештаја као и оснивање Радне групе за израду акционог плана за израду буџета за 2022-24. годину.
У свом обраћању на крају седнице, председник општине Штрпце Далибор Јевтић, одговорио је на питања одборника која се тичу, ватрогасне станице у Штрпцу, изливања потока и река на одређеним деоницама пута, за која су иначе надлежно Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре, реасфалтирања пута Јажнице-Севце али и изградње и реконструкције једне деонице пута у селу Брод.
Председник је искористио прилику да грађанима као и одборницима и свим заинтересованим странама објасни однос централних власти ка локалним властима и њиховим одлукама. Иако је општинско руководство пронашло решења за многе од наведених проблема а неке од њих је и Скупштина усвојила, међутим, увек је након слања одлуке одговорном Министарству, Општина наилазила на негативан одговор или у најмању руку непремостиве препреке, па је самим тим опструкција централних власти, по многим питањима есенцијалним за успостављање квалитетног и пре свега мирног живота у нашој општини, била и више него очигледна. Апропо овог закључка, председник општине Штрпце је у наставку рекао:
„То није однос који Влада Косова има према општинском руководству Општине Штрпце, већ према грађанима наше општине, а у нашој општини не живе само Срби, већ и Албанци и Роми, а наши грађани заслужују само најбоље.“
Према томе, све докле год сам ја на овој позицији на којој се налазим, моји сарадници и ја ћемо искористити сваку могићност да смањимо незапосленост, искористимо све пројекте које можемо а које финансирају УСАИД или друге Међународне институције, али и Република Србија, јер Влада Косова, иако је то по Закону требала, нама није доделила нити један пројекат који би олакшао живот наших грађана. Чак нам је и онемогућила приступ сопственим средствима из 2021 и 2022. године, што је противно важећим правним нормама. Од Владе Косова, дакле, не само да нисмо добили никакву подршку и помоћ, већ на нас на сваки начин блокирају у раду. А они који наше грађане позивају на некакве конкурсе, који грађанима обећавају не знам какве помоћи, одмах да вам кажем да од та посла нема ништа. Њихови конкурси се могу описати на исти онај начин као што је у једном од конкурса гласило, цитирам „да оптеретите очи и кичму“ – и то је најбољи опис о каквим је конкурсима реч.
Осврнувши се на непоштовање Закона од стране централних власти у Приштини, председник је рекао: „Не могу а да се не осврнем на тај догађај. 21. децембар је био јако тежак дан, а последице тог дана се осећају и данас. Кршење људских права и држање наших суграђана у притвору целих 18. месеци је противно важећим законским процедурама о кривичном поступку. И замислите сада да сам ја као што то чини председник Владе Косова напао тужиоца, како би се то завршило? А ми ништа не тражимо осим поштовања основних људских права наших грађана, не мешајући се у процес као што то себи за право даје премијер Курти. Али ја сам уверен, без обзира колико чекали, да ћемо правду дочекати. Јер као што сам много пута до сада поновио, истина је као и вода, она увек пронађе свој пут.“