Republika Kosovo

Štrpce

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ УКЛАЊАЊА КАМЕРА ЗА ВИДЕО НАДЗОР

2023/05/08 - 3:12

Шокирани догађајима у Београду и централној Србији ових дана сва пажња била је усмерена на тугу коју осећамо поводом тих немилих догађаја. Читавој јавности остали смо дужни информацију у вези акције коју је спровела Агенција за информације и приватност Косова у оквиру које је уз асистенцију Полиције у четвртак 4. маја извршена контрола постављених камера за видео надзор на територији општине Штрпце. Ова акција долази након претходне акције која је спроведена 7. јула 2022. године, на сеоску славу Штрпца, када је по наводима Тужилаштва у Урошевцу и Полиције, покренута акција уклањања, како су они рекли „нелегалних камера под сумњом да су служиле за шпијунажу у општини Штрпце“. Ради истине желимо да најпре, суграђане и читаву јавност упознамо са следећим чињеницима:

1. У акцији 7. јула прошле године није уклоњена нити једна камера јер је утврђено да камере нису биле у функцији.
2. У акцији 4. маја ове године инспектори Агенције за информације и приватност су уклонили неколико камера за које су утврдили да су старије производње и да не могу бити стављене у рад.
3. Нетачна је информација коју је поменута Агенција издала путем саопштења да се ради о „илегалним камерама“. Камере су, као и све остале јавне камере у близини верских и образовних обеката, поставњене легално, легалним процедурама.
4. Још једном понављамо информацију да, осим у близини школе на Брезовици, све друге камере нису биле у функцији годинама уназад и пре ових акција.

Руководство Општине Штрпце сматра да целукопна акција је за циљ имала не бригу око „легалности“ самих камера за видео надзор, већ покушај да се наша општина прикаже као средина у којој се одвијају нелегалне активности. Сматрамо да се ради о процесу са политичком позадином која је само део свега онога што се у општини Штрпце дешава од децембра 2021. године. Руководство општине Штрпце, грађани општине Штрпце, налазе се већ дуже време под различитом видом институционалног притиска и насиља које долази из Приштине од стране актуелног режима. Потреба да се стално криминализује општина Штрпце је нешто чему сведочимо већ дуже време. Основна људска права, основне демократске вредности, слобода, крше се на сваком кораку према грађанима општине Штрпце и инсититуцији локалне самоуправе. Још једном, истине ради, уклоњене камере нису биле „илегалне“. Ако је и било оних камера које су биле старијег датума и чији је рок употребе истекао, оне свакако нису биле нелегално постављене.

Општина Штрпце ће увек стајати на страни истине и правде јер сматрамо да је то једини пут ка успостављању нормалних вредности живота у општини Штрпце.

Информативна служба
Општине Штрпце