Republika Kosovo

Štrpce

САСТАНАК СА СПЕЦИЈАЛНОМ ПРЕДСТАВНИЦОМ ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН-а

2023/03/07 - 11:54

Штрпце, 07. март 2023.
Дијалог Београда и Приштине, заједница српских општина, безбедност, економија, биле су неке од тема на данашњем исцрпном састанку председника Далибора Јевтића са специјалном представницом генералног секретара УН-а на Косову и шефицом мисије УНМИК-а, Каролином Зиадех (Caroline Ziadeh).
Теме о којима се дискутовало на састанку, било је заправо председниково упознавање саговорнице са утицајем и последицама високе политике, под коју наравно убрајамо тренутне преговоре у Бриселу и њихов утицај на животе, безбедност обичних људи и наших грађана.
Реакције и поступци грађана на преговараче у Бриселу су различити, међутим оно што је преко потребно свима нама јесте повратак поверења у институције, и то је она конкретна ствар која утиче на животе наших грађана. Непримерено понашање и опхођење институција централне власти према институцијама локалне власти, на различитим, неуобичајеним начинима и процедурама, доводи до губитка поверења наших грађана у исте. – казао је Јевтић.
Такође, своју саговорницу је упознао са свим потешкоћама кроз које су општина Штрпце и њени грађани пролазили у протеклом периоду, почевши од хапшења бившег градоначелника и радника Општине, затварања Привременог органа за општину Штрпце и подизање оптужница против радника, полицијских акција где су хапшени наши грађани под разним неоснованим оптужбама и осталим оптужбама које на рачун локалне самоуправе стижу од стране централних власти.
Током састанка је закључено да је имплементација постигнутих договора најбитнија и да од тога зависи и повратак Срба у институције али и повратак поверења у исте.