Republika Kosovo

Priština

Predsednik Ahmeti se sastao sa Komitetom za Javne Usluge

2014/09/09 - 12:00

Prisutni na ovom sastanku su bili i Direktor za Javne Usluge, Ardian Gashi i opštinski odbornici Skupštine Priština iz raznih političkih subjekata. 
Na ovom sastanku, prisutni su imali mogućnost da izraze svoje sugestije vezano za pravilnik o upravljanju grobljima, dok je Predsednik Ahmeti prisutne obavestio da je glavni izazov upravljanje nedovoljnog prostora za groblje, pošto u Opštini Priština, u proseku umiru po pet osoba dnevno. 
 
Predstavnici verskih zajednica su izrazili zabrinutost da „Zakon o Verskim Slobodama“ nije regulisao pitanje groblja i da u budućnosti treba da se vidi mogućnost da pitanje groblja bude regulisano zakonom. Oni su takođe dali sugestije u skladu sa predviđenim verskim odredbama za ceremonije i rituale, dok su manje verske zajednice predložili podelu groblja. 
 
Predsedni Ahmeti je rekao da u principu nije za podelu groblja, ali je dao predlog da svaka verska zajednica pošalje zahteve u opštini gde bi bili specifikovani rituali i njihovi zahtevi, procedure koje bi se kasnije uključile u pravilniku i koje bi se sprovele u praksi, što bi takođe ojačalo saradnji između opštine, verskih zajednica i kompanije Hortikultura. 
 
Na ovom sastanku je diskutovano i o pitanju nekorišćenja Komemorativnog Objekta (Mrtvačnice), koji zbog tehničkih problema nastavlja da bude nekorišćen od nikoga. Predsednik Ahmeti se izrazio zabrinutim vezano za stanje ovog objekta i rekao je da ubuduće, preko konsultacija sa verskim zajednicama, treba da se donese odluka vezano za ovaj skup objekat, koji je nažalost neupotrebljiv zbog neizvršavanja radova predviđenih prema ugovoru.

_MG_0153.JPG_MG_0177.JPG

_MG_0181.JPG_MG_0193.JPG
Predsednik Opštine Priština, Shpend Ahmeti, održao je sastanak sa Komitetom za Javne Usluge, izvršnom vlasti i sa verskim zajednicama, gde je razgovarano vezano za Pravilnik o grobljima u Opštini Priština.