Republika Kosovo

Priština

Predstavljen je Plan za integritet za borbu protiv korupcije

2014/07/31 - 12:00

U ovoj prezentaciji reč su uzeli Shpend Ahmeti, Predsednik Opštine, Andrew Russell, Stalni Predstavnik UNDP-a i Blerim Kelmendi, Direktor Departmana za Istraživanja u Kosovskoj Agenciji Protiv Korupcije. 
 
Među ostalog rečeno je da je prikazani sistem razvijen kako bi pomogao u osnaživanju jedne vrste institucionalnog otpora nad korupcijom u cilju prevencije koruptivnih dešavanja. 
 
Kako bi dostigli ovde, 3 meseca za redom je intenzivno rađeno sa radnom grupom Opštine Priština. U njenom završetku, UNDP je završio prvu fazu IMS, odnosno Plan Integriteta, dokument koji predstavlja proces razvoja sposobnosti i novih kapaciteta opštinskog osoblja kako bi ublažili koruptivna dešavanja. 
 
U ovoj inicijativi, Opština Priština je maksimalno bila angažovana kako bi identifikovala, detaljirala i pratila moguće rizike korupcije i kako bi pronašla prikladna rešenja za njihovo tretiranje. 
 
Među ostalog, Predsednik Ahmeti je rekao tokom njegovog govora da: „od početka mandata naše vladavine u Opštini Prištini, borba protiv korupcije a još više borba za transparentnost i dobru vladavinu je jedna od naših glavnih ciljeva. Sem cilja poboljšanja stanja u našoj Opštini mi imamo za cilj da damo primer da u našim gradovima može da se vlada dobro i na transparentan način“. 
 
U procesu izrade, Opština je obezbedila novi mehanizam koji joj omogućuje da pruža bolje usluge za građane, sa osnovom na pametnu vladavinu.

Danas 31 jula, u zgradi Opštine Priština, u saradnji između Opštine Priština, UNDP-a i Kosovske Agencije Protiv Korupcije, finansirano od strane Švajcarske Agencije za Razvoj i Saradnju (SDC), prikazan je Plan za integritet za borbu protiv korupcije.