Republika Kosovo

Priština

Puna realizacija zahteva sindikate i nove mere za zdravstvo

2014/09/05 - 12:00

Predsednik Sindikata GCPM-a, Sherif Makolli je rekao da je Predsednik Opštine Priština gdin Shpend Ahmeti ispunio u celosti obećanja koje je dao ovom sindikatu. Prema gdinu Makolli, Opština Priština je već realizovala najveći deo zahteva sindikata porodične medicine. 
„Nikakva beneficija, koja je predviđena u zakonu o radu i sektorskom ugovoru a koja obavezuje izvršnu vlast, nije ostala ne realizovana. Danas predstavnici sindikata, u ulozi nadzornika deo su svih komisija koji se ostvaruju u okviru Centra porodične medicine. Zadnji slučaj je izbor kandidata za medicinske tehničare i lekare porodične medicine, gde je po prvi put uspostavljen novi standard u ocenjivanju kandidata. Procedure su bile potpuno transparentne, dok smo mi kao sindikat imali mogućnosti da nadgledamo ceo postupak i da se ubedimo da je izbor uspešnih kandidata bio izvršen prema najvišem nivou kriterijuma za ocenjivanje“, izjavio je Makolli. 
On je pozdravio odluku za primenu isplate od 30% plata za medicinske tehničare po punktima, pravo koje im je poricano već nekoliko godina, i zahvalio se Predsedniku Ahmeti u slučaju radnika higijene i obezbeđenja, koji nisu ostali na najnižoj kvoti plate, kojim slučajem je uloga Opštine Priština bila odlučujuća, obavezujući kompanije koja su privatizovala javna preduzeća da civilnim službenicima bude zagarantovano svako pravo, počevši od minimalne plate da ona bude 240 evra, sa istim uslovima kao i pre privatizacije preduzeća. 
Predsednik Opštine Priština, Shpend Ahmeti, nakon što je pozdravio prisutne, izrazio je da bez obzira na neke zahteve koji su bili odgovornost Opštine, kao što je bio slučaj radnika higijene i obezbeđenja, koji su automatski nakon privatizacije usluga postali deo privatnih kompanija, mi smo dali do znanja kompanijama da u slučaju kršenja zakona o radu i pravima radnika, slediće napomena sa mogućnošću prekida ugovora, postavljajući i minimalnu platu u procedurama nabavke, bez obzira na neslaganja. 
„Želim javno da se zahvalim Direktoru za Zdravstvo, Arben Vitia jer je to više njegova zasluga, koji skoro svake nedelje dolazi kod mene u kancelariji i angažuje se za realizaciju zahteva sindikata radnika. Ali, to ne mora da znači da je ceo posao završen ovde. Uslovi rada u javnom sektoru a i na celoj Republici Kosovo su bedni. Ne možemo da se radujemo ni sa nivoom plate a ni sa uslovima koje imamo. Zahtevi se ispunjuju naspram poboljšanja usluga za pacijente. Ako ne budemo išli paralelno sa uslugama za pacijente, onda ne možemo da poboljšamo nikakve uslove za radnike“, izjavio je Predsednik Ahmeti, koji je rekao da Opština Priština preostaje posvećena za iskrenu saradnju sa sindikatima. 
Dr. Blerim Syla, Predsednik Sindikalne Federacije za Zdravstvo je rekao da ceni ljude koji drže reč i da se Predsednik Prištine pridržao svim obećanjima. 
„Mi smo se dogovorili da svakih šest meseci imamo sastanke i konsultacije, kojih se Opština Priština tačno pridržala, čak sam ponekad sam ja bio lenj. Bez obzira na razne glasine, sa punom odgovornošću ću reći da Opština Priština treba da bude primer za sve druge opštine o tome kako se poštuje jedan kolektivan ugovor na centralnom nivou. Borba naše federacije je da u zdravstvenom sistemu svakako preostane i primarno zdravstvo jer je to prethodnica svih drugih“, izjavio je gdin Syla, potvrđujući još jednom činjenicu da su od strane Opštine Priština realizovana sva obećanja koja im slede. 
Novinari su bili zainteresovani da saznaju dali će Priština imati svoju bolnicu, na kojem pitanju je Predsednik Ahmeti odgovorio da to nije pitanje samo za Opštinu Prištinu, zato što regionalne bolnice pripadaju sekundarnom zdravstvu i u tom slučaju je odgovorno Ministarstvo za Zdravstvo. 
„Mnogo puta je rečeno da Priština nema potrebe za regionalnu bolnicu zbog Kliničkog Univerzitetskog Centra Kosova, ali to ne stoji, zato što i sekundarna regionalna bolnica ima ulogu da zaštiti KUCK od slučaja koji traže prostije intervencije. Problem u tome je kod zgrade i kako bi se ona finansirala. Jedna od glavnih pitanja će i to biti koju ćemo prodiskutovati sa novom vladom, bilo koja to bila, na način da i Priština ima svoju regionalnu bolnicu. U vezi toga mi imamo nekoliko spremnih predloga i kako se oni mogu realizovati“, rekao je Predsednik Ahmeti. 
Predsednik Ahmeti je izjavio da će tokom naredne nedelje da se objavi izveštaj sistematičnih zdravstvenih poseta koje su se realizovale u svakoj školi grada Prištine, za prve do pete razrede. „Ceo ovaj izveštaj će biti objavljen pun, gde će biti identifikovani glavni problemi dece, na osnovu kojih će se izvršiti potrebne intervencije. Prva intervencija je kod školskih torba i ormana koju činimo jer rezultuje da je težina torba od glavnih problema, posebno za decu prvog razreda, što prouzrokuje probleme kod kičme i to će služiti i drugim opštinama preko sistematičnih poseta da vide koji su glavni problemi kod njih. 
Tokom ovog mandata mi nameravamo da ispunimo i obećanje koje smo dali da za svaku školu koja ima više od 800 učenika, da ima svog lekara,isto i za stomatološke usluge, koje će nam značajno smanjiti cenu u zdravstvenim uslugama kada se budu preduzele preventivne mere“, izjavio je na zatvaranju ovog sastanka, Predsednik Opštine Priština, gdin Shpend Ahmeti.

_MG_9637.JPG_MG_9679.JPG

_MG_9684.JPG

 

Danas je Predsednik Opštine Priština Shpend Ahmeti zajedno sa Direktorom Arben Vitija, Predsednikom Sindikata GCPM-a Sherif Makolli i Blerim Syla, Predsednikom Sindikalne Federacije Zdravstva, održao konferenciju za štampu vezano za saradnju Opštine Priština i sindikata radnika, u Glavnom centru porodične medicine.