Republika Kosovo

Prizren

Opština Prizren sa novima administartivnim reformama za prostije i brže usluge

2020/01/29 - 10:44

U cilju poboljšanja i uprošćavanja administrativne procedure za građane i biznise, Opštine Prizren u užoj sardanji sa Međunarodno, Finansijskom Korporacijom (International Finance Corporation – IFC), deo Gruoe Svetske Banke, angažuje se u eliminisanju nepotrebnih adminsitrativnih procedura i bez zakonske osnove, ubrzavanje procedura, smanjenje njihovog koštanja, kao i izbegavanje zahteva za nepotrebne dokumente.

Projekat “Klima Investicija na Kosovu” koji je počeo da se implementira od novembra meseca 2018 godine, kada je potpisan ugovor o sporazumu od strane gradonačelnika Prizrena, g. Mytahera Haskuke i regionalnog direktora IFC-a, g. Thomas Lubecka, finansira se od strane Švajcarske Vlade.
U ovom smeru u početku je identifikovano 161 administrativnih postupaka, za koje je izvršena pravna i ekonomska analiza, radi pružanja preporuka za njihovo pojednostavljenje. Glavni nalazi predstavljeni su gradonačalniku Haskuki i direktorima opštine Prizren u izvještaju pod nazivom „Analiza Administrativnih Procedura“, koji je praćen mnogim sastancima gde je zajednički diskutovano i usvojene su preporuke za pojednostavljenje postupaka.
Kao rezultat ovih aktivnosti, Opština Prizren je do sada napravila dvije velike promjene u smislu pojednostavljenja administrativnih postupaka.

Prvo, Opština Prizren, preko Direkcije Administracija, je od avgusta 2019 godine započela s postupkom izdavanja dokumenata o civilnom stanju (npr. Izvod i ekstrakt iz matične knjige rođenih) da se traži lična karta podnosioca zahteva samo radi verifikacije (pregleda) a ne u fotokopiranom obliku, pošto se podaci podnositelja zahteva nalaze u sistemu i nema potrebe za fotokopijom. Izvršenim izmenama, za svaki dokument, građanin uspije uštedeti 0,20 eura i minimalno oko 15 minuta nakon što građanin mora napustiti red da bi izašao iz opštinske zgrade kako bi fotokopirao ličnu kartu i ponovo se vratio u da čeka u redu. U analizi koju je sprovela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), tokom 2018. godine od ukupno 202.150 zahteva za dokumente o civilnom stanju, jedini zahtev za donošenje fotokopije ličnih karti koštao je podnositelje zahtjeva 154.139 eura, što će se sada uštedeti od strane građana opštine.

Drugo, usvajanjem novog Pravilnika o porezima, tarifama, zaduženjima i kaznama usluga i komunalnih djelatnosti, Opština Prizren je značajno smanjila broj preduzeća koja plaćaju godišnju komunalnu taksu, odnosno od 4.316 na 221 biznisa. Kao rezultat toga, kompanije uštede oko 610.847 eura godišnje.

U okviru ovog projekta se predviđa i stvaranje elektronskog registra administrativnih postupaka opštine Prizren, koji će se objaviti na službenoj veb stranici opštine Prizren. Elektronski registar će precizno i jasno odrediti podatke o pravnoj osnovi postupka, porezima / tarifama / naknadama, traženoj dokumentaciji za svaku administrativnu proceduru i (zakonskom) roku potrebnom za pružanje odgovora. Stranci. Objavljivanje elektronskog registra postupaka povećava transparentnost aktivnosti opštinske uprave i omogućava građanima i preduzećima efikasniji pristup ključnim informacijama o administrativnim procedurama.

Istovremeno ove godine opština će razmotriti dalje pojednostavljenje administrativnih procedura prilikom stvaranja „One-stop Shop / sve usluge na jednom mestu“ (integrisanom centru sa jednim čekanjem).