Republika Kosovo

Uroševac

Danas sam posetio objekat nekadašnje stare Gimnazije u Uroševcu.

2023/03/17 - 7:33

Danas sam posetio objekat nekadašnje stare Gimnazije u Uroševcu, koji je pre nekoliko dana zahvatio požar. Onog dana kada je vatra zahvatila ovu zgradu, bio sam u zvaničnoj poseti Turskoj sa Asocijacijom kosovskih opština, ali sam u ranim jutarnjim satima dobio izveštaje naših hitnih timova o situaciji na terenu i brzom reagovanju Vatrogasnu jedinicu i opštinske organe koji su odmah izašli na lice mesta.

Objekat nekadašnje stare gimnazije predstavlja vrednost kulturnog nasleđa, pod zaštitom i promocijom Ministarstva kulture, omladine i sporta. Projektne inicijative za zaštitu i restauraciju ovog objekta u vlasništvu Opštine su projekti za koje smo godinama tražili od Ministarstva kulture, kako je to zakonski propisano, da preduzme radnje na restauraciji objekta.

U stvari, opština Uroševac, čak iu regionalnim inicijativama, kao što je ona prekogranične saradnje 2021. godine, koju finansira EU, mi smo predložili ovaj objekat za restauraciju, ali da je MKRS dao dozvolu za renoviranje ovog objekta. prema zahtevu Regionalnog centra za kulturnu baštinu, što je onemogućilo pomak ovog projekta u fazama apliciranja za grantove iz EU.

Na dan kada je počela restauracija ovog objekta, nije preduzeta nikakva bezbednosna mera od strane izvođača Ministarstva kulture za ove radove, kako je predviđeno pravilima na svakom radnom mestu.

Izvan medijskog povika, ishitrenih optužujućih uloga i političkih protagonista kao da su sami istražni i pravosudni organi, politika i građani treba da sačekaju rezultate zvaničnih istraga od strane specijalizovanih organa. Bolno je iskoristiti za malo medijske pažnje i političkog protagonizma ovu požarnu katastrofu u ovoj zgradi, čiji počinioci, insistiramo, treba što prije biti izvedeni pred lice pravde.

Stara gimnazija u Uroševcu predstavlja istoriju, znanje, uspomene, emocije, ponos i suze radosnice za generacije žitelja Uroševca. Njegova zaštita i promocija nije lični cilj, već kolektivno-institucionalni, stoga će ova zgrada biti vraćena Uroševčanima, obnavljana i nasleđena generacijama, kao prepoznatljiva vrednost našeg grada.