Republika Kosovo

Uroševac

Gradjani Uroševca imali su koristi od predavanja poznatog onkologa dr. Ilir Kurtishi

2022/10/26 - 11:37

U okviru meseca svesti o raku dojke, danas je u Uroševcu održano predavanje poznatog kosovskog onkologa dr.  Ilir Kurtishi i dr.  Nazim Dauti, radiolog.

 

Ovom događaju prisustvovao je i rukovodilac Direkcije za zdravstvo i socijalnu zaštitu dr.  Kemajl Emini, koji je ocenio da su ovakva predavanja dobrodošla za sve, na osnovu činjenice da je kod nas sve više novih slučajeva oboljelih od ove bolesti.

 

Na otvaranju ovog predavanja radiolog dr.  Nazim Dauti je naveo da su sve starosne grupe pogođene ovom bolešću, dodajući da su starost, porodična anamneza, gojaznost i pušenje među glavnim faktorima koji utiču na to.  On je takođe apelovao da se redovnim posetama može sprečiti ova bolest.

 

Dok je o liječenju i uzrocima ove bolesti govorio onkolog dr.  Ilir Kurtishi, koji je istakao da se ova bolest može sprečiti, dodajući da može napasti bilo koju osobu, pa i muškarce.

 

„Na Kosovu od raka dojke boluje 400-450 žena, pri čemu najmlađa žena ima 18 godina, a najstarija 108 godina“, rekao je onkolog dr.  Ilir Kurtishi.  Zatražio je da žene redovno rade samopregled.

 

Direktor GCPM-a u Uroševcu dr.  Nadire Imeri.

 

Prema zvaničnim podacima, na Klinici za onkologiju u Prištini za jedan dan se leči više od 300 obolelih od malignih bolesti.