Republika Kosovo

Uroševac

Gradonačelnik Aliu posetio je selo Bibaj, ove godine rekord prinosa useva u Uroševcu

2019/07/13 - 1:07

Šukri Salahu iz Bibaja, zajedno sa svojim rođacima, izlayio je na svoju zemlju od 70 hektara kako bi pokupio useve rano ujutro. Bio je oduševljen i izuzetno srećan zbog klimatskih uslova i institucionalne ruke koja mu je pružila podršku ove godine da zabeleži rekord u prinosu po hektaru zemlje. Da bi ga posetio tokom svog rada i njegove porodice, prvi u Uroševcu, Agim Aliu je došao zajedno sa direktorom za poljoprivredu i šumarstvo, Burim Bajrami i drugim saradnicima.

Gradonačelnik Uroševca je rekao da je njegova vlada uspela da profesionalno i predano donese inovacije u paket akcija za podršku farmerima Uroševca, sa naglaskom na podršku za đubrivo, poljoprivredne mašine, mašine za sejanje koje bi uvelike olakšale rad farmera kao i razvoj projekta za zaštitu proizvodnje i obezbeđivanje rada poljoprivrednika i farmera, sistema za zaštitu od tuče.

“Veoma smo srećni što, za razliku od prošle godine, koja je bila teška za farmere, kao i za nas, bilo je teško naći dan kada izlazimo i posećujemo naše farmere, koji su obavljali žetvene aktivnosti, ali ova godina je veoma drugačija godina, zahvaljujući radu i posvećenosti, ali pre svega održivosti i strasti za radom i pokazati da u ovoj zemlji i u ovo mesto je vredno živeti i raditi pošteno i uvek sam govorio da su poljoprivrednici deo koji treba podržati najviše zato što su do koji živi od njihovog znoja, naravno, gledajući tu predanost, strast i predanost ovih poljoprivrednika koje smo imali, imali i da ćemo imati podsticajnu politiku, a od prošle godine smo intervenisali i prižali ruke ovim farmerima kako bi im olakšali setvu. Ovaj oblast ima povoljne klimatske uslove, a ove godine su zabeleženi zapisi o količini po hektaru, žitaricama, pa čak i rekordnim nivoima u regionu gde je preko 5000 kilograma po hektaru zemlje. Rekao sam da smo počeli na jesen da podržimo farmere, ali smo podržali ove poljoprivrednike u proleće tako što smo im pružili podršku za skoro 1.000 hektara azotnih đubriva, kao i da smo pažljivo promenili našu politiku podrške u smislu subvencioniranja poljoprivrede, gde smo takođe doneli inovacije u podršku koju treba da se uradi za poljoprivrednike, inovacija je bila da po prvi put u opštini Uroševac podržavamo naše poljoprivrednike poljoprivrednim mašinama, dve takve podrške već su u toku. Na 2.200 hektara zemlje koju smo zasadili žitaricama dobri su prinosi i želim poljoprivrednicima iz Uroševca i uveravam ih da ćemo nastaviti da ih podržavamo“, rekao je Agim Aliu, prvi iz Uroševca.

“Osećam se srećan da su gradonačelnik i direktor poljoprivrede došli u posetu, ovo je poštovanje za nas. Ne mogu da ne pominjem podršku direktora prošle godine da nismo mogli ući u naše zemlje od gline i nikada neću zaboraviti , kada sam osetio ruku države u tom procesu, prvi put sam osjetio ruku države da je bila blizu, doneli su nam oko 500 m3 kamenja da uđemo u naše zemlje prošle godine. Već sam čuo da će neki od najboljih, većih mašina biti podeljeno. “U pogledu prinosa ove godine, veoma sam zadovoljan sa prinosom od 5-6 tona”, kaže sa uzbuđenjem farmer Salahu radostan i srećan za rad koji napreduje, donoseći dobro njemu i njegovoj porodici, za koju zemljište je glavni izvor života.