Republika Kosovo

Uroševac

Otvorena je javna rasprava za “Zonsku mapu 2023-2030”.

2023/03/02 - 9:58

U sali Skupštine opštine Uroševac, ove srede, održano je otvaranje javne rasprave za „Zonsku mapu 2023-2030“.

Zamenik gradonačelnika Opštine Uroševac, Lulzim Aliu, direktor Urbanizacije Arbër Bytyqi, predstavnici Instituta Insi, direktor opštinskih direkcija i mnogi građani su učestvovali na otvaranju javne rasprave.

Zvanično otvaranje ovog pregleda je napravio direktor Direkcije za urbanizaciju, Arbër Bytyqi, koji je rekao da je dokument Zonske mape najvažniji dokument, nakon Opštinskog razvojnog plana.

“Uprkos kašnjenjima koja su napravljena sa ovim planom, danas smo u završnoj fazi otvaranja javne rasprave. U ovoj fazi je obezbeđen otvoren dokument za sve građane Uroševca, od danas do 1. aprila, gde će svi građani naše opštine imati priliku da na sve načine iznesu svoje zahteve i žalbe koje se odnose na ovaj dokument. Po završetku javnog razmatranja, opština Uroševac ima i komisiju za razmatranje zahteva i žalbi, au roku od 15 dana dužni smo da ispitamo sve ove zahteve koji dolaze od građana i sagledamo pravni osnov ovih zahteva“, rekao je direktor Bytyqi.

Zamenik gradonačelnika opštine Uroševac Lulzim Aliu je takođe pozdravio prisutne sa posebnom rečju.

On je rekao da je ovaj dokument jedan od najvažnijih dokumenata za našu opštinu, ali, prema njegovim rečima, čelnici ministarstva ne učestvuju na ovom sastanku, gde je neophodno i njihovo učešće na javnoj raspravi.

Dok je Arber Sokoli iz Instituta “Insi” rekao da dokument Zonske mape ima zakonsku osnovu u Zakonu o prostornom planiranju i Administrativnom uputstvu 8/2017.

Odmah nakon predstavljanja ovog dokumenta, zamenik gradonačelnika Uroševca, Lulzim Aliu, je izneo svoje primedbe.

Nexhat Shahini iz Regionalnog centra za kulturno nasleđe je takođe komentarisao. On je rekao da je u vezi sa Zakonom o kulturnom nasleđu br. 02/L-88, osoblje uključeno u izradu dokumenta pokušalo da predstavi kulturno nasleđe na osnovu zakona pozivajući se na relevantne članove, iako ne sa dovoljno prostora i važnost da postoji ova oblast uopšte, pošto se na strani 22 ovog dokumenta, sa nekoliko redova, definiše kao celina, ali ono što zabrinjava nas kao regionalni centar je vezano za netretiranje Zakona br. /L-039 o posebno zaštićenim zonama, pošto u opštini Uroševac imamo nekoliko područja koja su morala da se tretiraju.

I ostali prisutni građani imali su svoje primedbe na ovaj dokument. U međuvremenu, direktor za Urbanizam Arbër Bytyqi je rekao da će opštinski službenici razmotriti svaku žalbu i zahtev za ovaj dokument, a zatim će biti poslat resornom ministarstvu.

Javno razmatranje Zonske mape biće otvoreno do 1. aprila. Gde građani mogu da dostave svoje komentare svakog dana od 8 do 16 časova, ili putem e-mail adresa: info.ferizaj@rks-gov.net, arbër.bytyqi@rks-gov.net dhe skender.baftiu@rks-gov.net.