Republika Kosovo

Uroševac

REAGOVANJE

2023/03/16 - 8:51

Proteklih dana, ministar kulture, omladine i sporta, Hajrulla Çeku, boravio je u dva navrata u Uroševcu. Prva poseta je bila da se izbliza vidi štete nastale od požara u zgradi nekadašnje stare Gimnazije u Uroševcu i juče, na početku restauracije Katoličke crkve „Anđeo čuvar“ u Uroševcu.

Iznenađujuće je, potpuno neinstitucionalna i uvredljiva tendencija za građane Uroševca i opštinsko rukovodstvo opštine Uroševac, da se u oba slučaja ministar Čeku i njegovo osoblje nisu udostojili da se sastanu, pozovu rukovodstvo ili relevantne opštinske zvaničnike na posete ovim objektima. Još gore, u ovim posetama ministra Čekua, jasno su se ukazale tendencije partijskog i političkog prisvajanja ovih projekata sa motivom „zaštite i brige o njima“.

Uroševčani su izabrali svoje lidere na poslednjim lokalnim izborima. Projekti koje je ministar Čeku bio u poseti su projekti koje je osmislila, pokrenula, ohrabrila i realizovala opština Uroševac na svakom sastanku planiranja budžeta sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta, tako da su to projekti Opštine Uroševac, uz finansiranje Ministarstvo kulture, omladine i sporta, što je regulisano važećim zakonima, jer su takvi objekti kulturno nasleđe i zaštićeni su od strane Ministarstva kulture, omladine i sporta sa svojim specijalizovanim organima.

Uroševac ima domaćina! Ni bahato ponašanje ministarskog predstavništva, ni jednostranačkih poslanika, koji, iako su imali funkcije kulturnog menadžmenta na lokalnom nivou, nisu ništa značajno učinili da zaštite i promovišu ove objekte, ne menja uverenje koje imaju Uroševčani. Pored žurbe da se zameni uloga tužioca i istražitelja, licemerne medijske povike, to dovodi do nekulturnog i potpuno van protokola institucionalnog ponašanja – štetnog modela koji teži da se instalira u Uroševcu, ali koji, na sreću, Stanovnici Uroševca odbacuju sa prezirom.