Republika Kosovo

Dragaš

Opština Dragaš, domaćina organizacije Debate o politikama u okviru Nedelje žena

2024/05/24 - 7:50

Gradonačelnik opštine Dragaš, g-din Bedžet Dželadini, zajedno sa predsednicom Skupštine, g-đom Arijetom Skeraj, poželeo je po prvi put dobrodošlicu u našu opštinu direktorki Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), ambasadorku Nensi Soderberg. Ovom prilikom, gradonačelnik Dželadini ju je upoznao sa kratkim pregledom političke i administrativne organizacije opštine Dragaš. On je takođe zahvalio ambasadorki Soderberg na njenoj nepoštednoj podršci kosovskim institucijama, sa posebnim naglaskom na rešavanju rodnih pitanja i nasilja u porodici.

Ove godine, ambasadorka Soderberg i NDI izabrali su opštinu Dragaš za domaćina organizacije Debate o politikama u okviru Nedelje žena, gde su učestvovali brojni predstavnici opština prizrenskog regiona kako bi razgovarali o rodnim pitanjima, nasilju u porodici i rodno zasnovanim pitanjima. nasilja, kao i politike primarne zdravstvene zaštite na lokalnom nivou.

U uvodnom govoru ove debate, gradonačelnik Dželadini je predstavio neke važne korake koje je opština Dragaš preduzela u pravcu unapređenja rodnih pitanja – zaštite, promocije i ostvarivanja prava devojaka i žena iz svih zajednica koje žive u našoj opštini – kroz implementaciju progresivnih politika usmjerenih na eliminaciju rodnih barijera, s posebnim fokusom na politike u oblasti lokalnog zdravstva.