Republika Kosovo

Dragaš

Opštinski savet za bezbednost zajednice održao je danas I (prvu) redovnu sednicu za 2024. godinu

2024/02/28 - 7:10

Opštinski savet za bezbednost zajednice održao je danas I (prvu) redovnu sednicu za 2024. godinu, kojom je predsedavao predsednik opštine Dragaš, ujedno i predsednik OSBZ-a. Na ovoj sjednici razmatrane su sljedeće tačke dnevnog reda:

1. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa šestog sastanka za 2023. godinu;
2. Opšta ocena bezbednosne situacije na teritoriji opštine Dragaš, uključujući i praznike na kraju godine;
3. Analiza bezbednosti na teritoriji opštine Dragaš za prethodnu godinu, bezbednost saobraćaja, kao i radnje i mere za borbu protiv prekršilaca zakona u opštini Dragaš;
4. Praćenje i izvještavanje o stepenu sigurnosti u školama i realizaciji plana bezbjednosti škole; I
5. Razno.

Opšta bezbednosna situacija na teritoriji opštine Dragaš, uključujući sigurnost u školama, ocenjena je kao mirna i stabilna. Za sve tačke dnevnog reda, članovi OSBZ-a iz nadležnih institucija, komandir Policijske stanice u Dragašu, komandir granične linije, direktor Opštinske direkcije za zaštitu, spasavanje i javne službe, su i izviještavali kao i direktor opštinske direkcije za obrazovanje .

Na kraju, razmatrano je pitanje širenja požara na pojedinim područjima teritorije opštine Dragaš u novije vreme. U vezi sa ovim pitanjem, predsednik Xheladini je rekao da svi relevantni akteri OSBZ-a treba da sarađuju na informisanju i podizanju svesti među građanima o opštem riziku od požara izazvanih nesvesnim ili namernim akcijama određenih pojedinaca ili grupa.

On je pozvao predstavnike OIZ Dragaša i regiona Gora da tretiraju ova pitanja tokom petka na hutbi u džamijama na celoj teritoriji opštine Dragaš. Također, donesena je odluka o objavljivanju saopštenja i apela za javnost u medijima, kako bi se građani pozvali na povećan oprez u sprječavanju ove pojave.