Republika Kosovo

Dragaš

Opštinsko veće za bezbednost zajednice održalo je danas II (drugu) redovnu sednicu za 2024. godinu

2024/04/23 - 9:55

Pod predsedavanjem gradonačelnika opštine, g. Bexhet Xheladinija, Opštinsko veće za bezbednost zajednice održalo je danas II (drugu) redovnu sednicu za 2024. godinu. Pored pet predloženih tačaka, na današnjoj sednici Savet je takođe izglasao za dvije dodatne tačke i ukupno sedam tačaka dnevnog reda raspravljano je:

1. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa prvog sastanka;
2. Opšta ocena bezbednosne situacije, političkih i bezbednosnih pitanja tokom prvog kvartala, radnje i mere za borbu protiv prekršilaca zakona, kao i mere za prekršioce saobraćajnih propisa u opštini Dragaš;
3. Trotoari, njihovi znakovi za oslobađanje i signalizacija;
4. Praćenje i izvještavanje o stepenu bezbjednosti u školama i realizaciji Školskog plana bezbjednosti;
5. Nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje;
6. Proces popisa stanovništva; I
7. Konačna tačka, gde se vodila debata o snabdevanju strujom nekih sela Opojë.

Članovi KKSB-a koji su odgovorni za pokrivanje relevantnih oblasti izvještavali su o tačkama dnevnog reda.

Na ovom sastanku KKSB-a, gradonačelnik Xheladini je pridao poseban značaj procesu popisa stanovništva. On je rekao da je ovo jedan od najvažnijih društvenih procesa za našu zemlju i opštinu.
Registracija stanovništva, osim od lične koristi, zavisiće i od broja prijavljenih stanovnika, veličine budžeta opštine, što znači da će manji broj registrovanih stanovnika imati još manji budžet. Ako je manji budžet, manje je sredstava za škole, ambulante, puteve, vodovod i kanalizaciju; manje radnika u administraciji, zdravstvu i obrazovanju; manje delegata itd.

Na osnovu novog Zakona o platama, visina plate će zavisiti i od broja stanovnika. Ako padne broj stanovnika, smanjiće se i plate zaposlenih u javnom sektoru.

Na kraju sastanka, gradonačelnik Dželadini je zatražio posvećenost svih da pomognu ovaj proces i apelovao na građane opštine da se pozitivno odazovu pozivu za registraciju. Također, zatražio je da Savjeti Islamske zajednice preko dzumanskih oredavanja se posvete ovom procesu.