Republika Kosovo

Podujevo

Svečanom sednicom obeležena je 25 godina od oslobođenja Podujeva

2024/06/20 - 1:56

Svečanom sednicom obeležena je 25 godina od oslobođenja Podujeva

Svečanom sednicom započete su brojne aktivnosti povodom obeležavanja 25 godina od oslobođenja Podujeva. Predsedavajući Skupštine Opštine Hilmi Hoxha je ovom prilikom rekao da danas svi slavimo sećanjem na našu slavnu prošlost, jer ovaj datum označava i kraj jedne ere duge borbe za slobodu i nezavisnost.

„Ovaj datum nosi istoriju sa pomešanim osećanjima ponosa i bola… Za ovih 25 godina napravljene su velike promene širom Kosova, odnosno u opštini Podujevo u svim segmentima, kao što su ekonomija, obrazovanje, zdravstvo , infrastruktura, sport i kulturu“, rekao je Hilmi Hoxha.

Predsedavajući Skupštine Opštine je istakao da se, dok obeležavamo 25. godišnjicu oslobođenja, sećamo heroja, mučenika, mučenika i međunarodnih prijatelja koji su pomogli sveti rat OVK koji je doneo slobodu.

U međuvremenu, Predsednik Opštine Shpejtim Bulliqi je rekao da danas obeležavamo istorijski i poseban događaj za opštinu, 25. godišnjicu oslobođenja Podujeva.

„Ovaj datum simbolizuje ne samo kraj mračnog perioda, već i početak nove ere slobode i razvoja opštine i naših građana. Za ovih 25 godina Podujevo je prošlo kroz velike izazove i značajno napredovalo. Oslobođenje Podujeva predstavlja istorijski trenutak za naš grad i opštinu. Ovaj trenutak predstavlja trijumf pravde nad nepravdom i slobode nad ugnjetavanjem“, rekao je predsednik Bulliqi.

On je istakao da se na današnji dan sećamo i odajemo počast svima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu Kosova.

„Sa posebnim poštovanjem sećamo se heroja, mučenika i mučenika koji su nam svojom hrabrošću i žrtvom dali slobodnu budućnost za nas i buduće generacije. Na ovaj istorijski dan za našu opštinu, posebnu zahvalnost i duboku zahvalnost zaslužuju svi sinovi i kćeri Oslobodilačke Vojske Kosova koji su pobedili strah od smrti i pridružili se svojoj misiji borbe za slobodu otadžbine“, izjavio je Shpejtim Bulliqi.

Tokom ove svečane sednice, bivšoj poslanici u Evropskom Parlamentu Doris Pak uručeno je zvanje „Počasna Građanka“ opštine Podujevo. Gradonačelnik Bulliqi je ovom prilikom visoko ocenio doprinos gospođe Pak, koja je kao poslanik 90-ih godina odlučno lobirala za pitanje Kosova i njegovu internacionalizaciju.

Njen snažan glas, rekao je Predsednik Bulliqi, nije prestao ni posle rata da snažno podržava nezavisnost i priznanje Kosova.

Gospođa Pak je izrazila sreću zbog nagrade koja joj je dodeljena i rekla da je počastvovana što od sada ima dom na Kosovu. Bivša poslanica u Evropskom Parlamentu je spomenula Adema Demačija i Ibrahima Rugovu sa kojima je, kako je rekla, izgradila prve veze sa Kosovom.

Zahvalnost je odlikovan i Ertanu Džihiću, za doprinos podujevskom fudbalu, odnosno klubu „Besijana“.

Prisutnima su se prigodnom rečju obratili i bivši komandant Operativne Zone Laba Rustem Mustafa i šef Grupe Odbornika LDK Valon Demolli.