Republika Kosovo

Gračanica

Уручени кључеви станарима нових зграда у Сувом Долу

2024/04/16 - 4:12

Трајни смештај и удомљавање данас су у Сувом Долу нашле 34 породице у новим стамбеним зградама чију је изградњу имплеметирао Дански савет за избеглице. Општина Грачаница је један од кофинансијера пројекта а председница проф. др Љиљана Шубарић станарима је данас уручила кључеве.

Добитници станова су породице из бившег контејнерског -избегличког насеља у Грачаници њих 17, ромских ашкалијских и египћанским породицама је 5 док је међу добитницима и 12 социјално угрожених  породица са територије општине Грачаница.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљан Шубарић данас је са својим сарадницима уручила кључеве новим станарима. Пројекат је настао 2022. године као плод сарадње општине Грачаница, Данског савета за избеглице и Министарства за заједнице и повратак.

„34 породице добијају кров  над главом. То за њих више неће бити изрека већ њихова стварност. Они од данас почињу једну нову фазу свог живота у свом стамбеном простору који је и комплетно опремљен а обезбеђене су им и основне животне намирнице за шест месеци. У оквиру комплекса имамо и Центар за заједнице који ће садржати мини маркет ресторан и дечију играониоцу. У оквиру овог програма стамбеног збрињавања планиран је и економски програм од 3 хиљаде евра за помоћ појединим породицама у покретању бизниса. У своје лично име и у име свих породица захаљујем се Данском савету, Министарсву за заједнице и повратак Европској унији и наравно мом тиму који је неуморно радио да се ово успешно заврши. Општина Грачаница наставиће са јачањем стамбене инфраструктуре самостално или кроз сличне пројекте све у циљу подршке и помоћи нашим суграђанима“, казала је овом приликом председница Шубарић.

Уговори су потписани на 3 године са могућношћу продужетка. Виолета Стојановић једна је од оних која се данас уселила у нови стан.

„Презадовољна сам. Коначно сам добила после 15 година свој кров над главом. Хвала општини Грачаница. Није било лако издржате све ове године али хвала Богу кад смо ово дочекали“, рекла је Виолета.

Весна Јованић изгубила је све у Косову Пољу у мартовском погрому и пуних 14 година провела је у контејнерском насељу у Грачаници.

„Напокон после 20 година добила сам стан. Деца су студенти тренутно нису ту али вратиће се и биће самом чим средим мало. Ћерка ми већ сад у недељу долази. Хвала свима“, казала је Весна.

Један од најкомфорнијих станова додељен је данас и седмочланој породици Зорана Илића који ће у Сувом Долу живети са супругом и петоро деце.

Зграде су према речима инвеститора изграђене по највишим европским стандардима и уз највисочије мере квалитета. У склопу пројекта сваки стан је комплетно опремљен намештајем и белом техником коју су породице одабрале по својим мерилима.

Последње контејнерско насеље у којем су живели Срби на Косову на Падалишту затворено је марта 2022. године а општина Грачаница привремено је од тада стамбено збринула све породице.