Republika Kosovo

Gračanica

Грачаница

Општина Грачаница је формирана по закону о административним границама општина 20. фебруара 2008. године. Након одржаних избора, 15. новембра 2009. године, званично општина Грачаница постоји од 29.12.2009. године када је одржана инаугурациона седница Скупштине Општине Грачаница.

Скупштина општине Грачаница 2015. године донела је одлуку да се за Дан општине одреди 21. септембар, празник Мала Госпојина.

Грачаница је позната по истоименом манастиру Грачаница.

Манастир Грачаница је један од најлепших споменика средњовековне културе из XIV века. Подигао га је краљ Милутин између 1315. и 1321. године као последњу од четрдесет две цркве које је саградио током своје владавине. Као и други манастири краља Милутина, Грачаница је била и остала симбол поноса свог народа, одржавајући га у животу у тешким временима. Налази се на списку Унескове Светске баштине.

Грачаница је позната по реци Грачанки која протиче поред манастира Грачаница и даље кроз насеља Лапље Село, Преоце, Горње Добрево одакле се улива у  реку Ситницу. Река Грачанка извире испод саме бране Грачаничког језера и тече поред јаловишта рудника Кишница.

У близини Грачанице налази се Грачаничко језеро. Из овог језера се пијаћом водом снабдева више места на централном Косову, укључујући Приштину, Грачаницу и остала насељена места. Брана на језеру је подигнута 1966. године и њеном изградњом расељено је Ново Село, место које некада било настањено српским становништвом, а  налазило се на територији где се данас налази језеро.