Republika Kosovo

Gračanica

Одржана пета редовна седница СО Грачаница

2024/06/07 - 6:17

Пета редовна седница Скупштине општине Грачаница одржана је данас. Након разматрања одборници су све тачке дневног реда изгласали.

Председавајући Милан Димитријевић позвао је на почетку седнице одборнике да усвоје записник са прве ванредне седнице одржане 17. маја а потом је констатовао да је одборник Марко Арсић поднео оставку због именовања на позицију директора општинског одељења инспекције.

Dиректор за буџет и финансије Славиша Ничић одборницима пренео информације о буџетском циркулару 2025/01.

На дневном реду данашњег заседања нашао се извештај о раду Одељења за пољопривреду и шумарство који је пред скупштином представио директор Небојша Николић. Након тога Николић је информисао одборнике и о резултатима и активностима у процесу  доделе субвенција из области пољопривреде за 2024. годину.

Одборници су усвојили предлог председнице Општине Љиљане Шубарић и дали сагласност на захтев за истицање симбола српске заједнице – националне заставе, поводом обележавања празника 28. јун 2024. – Видовдана.

На петој редовној седници СО Грачаница разматрало се и о правилнику о измени и допуни Правилника о таксама, тарифама и општинским казнама бр.01/2021/ОГ на предлог председнице Општине Љиљане Шубарић. Реч је о новим симболичним таксама као вид закупа као право коришћења Спортског комплекса у Грачаници и Спортске хале у Лапљем Селу.

Директор општинског одељења за спорт и омладину Душан Цвејић је образлажући предлог казао да је реч о симболичним цифрама како би се уобличило коришћење ових спортских терена те да ће право коришћења имати сва правна и физичка лица која претходно уплате термин општини Грачаница.

 „Када је реч о спортском комплексу у Грачаници предложили смо уређење кроз закуп дневног термина док ће се закуп проторија у Спортској хали у Лапљем Селу плаћати на месечном нивоу и то је симболичних 10 евра. Приходовање од закупа није мерило са трошковима које општина има када је реч о одржавању и комуналијама али је један вид обавезе за клубове и организације које остварују профит од чланарина за тренинге да имају обавезу према  јавном добру које користе. Одељење за спорт остаје у служби свих наших клубова и спортских удружења. Настављамо да улажемо у развој не само школског спорта већ и у афирмацију свих наших клубова. Имамо вредну и добру децу која оставарују значајне резултате на спортским такмичењима и они су наша мотивација“, рекао је Цвејић на седници СО Грачаница чији је предлог усвојен.

Директор ЈКП „Екологија“ Д.Д. Грачаница Дејан Димитријевић представио је извештај о раду овог предузећа за период јануар-децембар 2023. године.

На предлог председавајућег СО Милана Димитријевића формирана је радна група за израду Акционог плана за транспарентни процес буџетирања.

Петој редовној седници СО Грачаница претходила је пета редовна седница Одбора за политику и финансије на којој је дефинисан дневни ред.