Republika e Kosoves

Shtërpcë

JEVTIQ NË TAKIM ME KOMANDANTIN E KFOR-it, KOLONEL FERARA

2024/03/20 - 3:36

Shtërpcë, 20 mars 2024.
Pas ngjarjeve të fundit në Shtërpcë, gjegjësisht incidentit të 9 marsit në Bitinjë të poshtme, sot është mbajtur një takim me komandantin rajonal të KFOR-it, kolonel Ferrar, dhe përveç kësaj teme, tema të tjera të rëndësishme që kanë të bëjnë me sigurinë e qytetarëve të komunës së Shtërpca dhe sfidat me të cilat përballet përgjithësisht i gjithë populli serb në Kosovë gjatë muajve të fundit.
Kryetari Jevtiq e njoftoi kolonelin për shqetësimet dhe pritjet që kanë qytetarët nga misioni i KFOR-it në Kosovë dhe mori garanci dhe garanci se KFOR-i do të shtojë patrullimet e tij në territorin e komunës së Shtërpcës. Megjithatë, siç thotë ai, zgjidhja nuk qëndron vetëm në prezencën më të madhe të KFOR-it, por pret që edhe institucionet tjera të bëjnë pjesën e tyre dhe se vendimet e marra nga ato institucione lidhur me disa incidente të mëparshme do të jenë ato që do të veprojnë në mënyrë parandaluese incidente të ngjashme nuk ndodhin më kurrë.
Rezultati i situatës aktuale, fakti që kemi incidente, fakti që kemi një situatë të paqëndrueshme të sigurisë dhe ndjenja e pasigurisë që kanë serbët mbi të gjitha, rrjedh nga fakti se është rezultat i politikës së regjimit aktual në Prishtinë politika e zbatuar nga Aljbin Kurti” – tha Jevtiq.
Në kuadër të kësaj u trajtua edhe tema e dinarit dhe situata në të cilën ai vendim shkakton një krizë humanitare që po përkeqësohet çdo ditë e më shumë dhe Jevtiq theksoi se ende pret një zgjidhje që duhet gjetur.
“Ne në pushtet në Prishtinë kemi një njeri i cili edhe kur ishte student ka ushtruar kryesisht dhunë në rrugët e Prishtinës si metodë për të arritur qëllimet e tij, pas kësaj kur ishte në opozitë në Kuvend përdori të tjera. metoda, të tilla si gaz lotsjellës dhe metoda të tjera të dhunshme për të arritur qëllimet e tyre. Sot kur është në pushtet, kur është në pushtet, ai njeri ka në dorë institucionet për të arritur qëllimet e tij dhe i përdor ato institucione për të arritur qëllimet e tij. Dhe gjithçka që po bën sot Aljbin Kurti dhe qeveria në Prishtinë e ka si synim, mbi të gjitha, që një popull, pra populli serb, të largohet nga këto zona dhe në këtë kuptim, pritjet tona nuk janë të drejtuara ndaj Kurtit dhe ndaj Qeveria në Prishtinë, por kemi disa pritshmëri nga komunitetet ndërkombëtare”, tha Jevtiq.
Në përputhje me pritshmëritë që kemi ndaj Bashkësisë Ndërkombëtare, Jevtiq shprehu keqardhjen e tij që askush nga Bashkësia Ndërkombëtare nuk foli për pogromin më të madh të serbëve që ndodhi në vitin 2004. Duke kujtuar ngjarjet tragjike në Livadice, Staro Gracko, Gorazhdevac dhe pogromin e 17 marsit, ai tha se askush nuk është mbajtur ende përgjegjës për të dhe nëse kjo nuk ndryshon, pa pritur asgjë nga ata që janë sot në pushtet, unë mendoni se e ardhmja do të jetë e vështirë për të gjithë ne që jetojmë këtu dhe për sa kohë që Bashkia Ndërkombëtar hesht ndaj ngjarjeve të tilla.