Republika e Kosoves

Gjilan

Morina Bunjaku: 85-vjetori i bibliotekës është një shenjë e madhe e vlerës së këtij institucioni në komunitetin tonë

2023/09/19 - 4:18

Biblioteka e qytetit në Gjilan ka shënuar sot 85-vjetorin e themelimit. Në emër të kryetarit të komunës, Alban Hyseni, të pranishmit në këtë manifestim i ka përshëndetur nënkryetarja e Komunës, Leonora Morina Bunjaku.

Ajo ka thënë me këtë rast se ‘85 vjetori i Bibliotekës është një shenjë e madhe e vlerës së këtij institucioni në komunitetin tonë.

Nga themelimi i saj në vitin 1938, kjo bibliotekë ka qenë njëfarë dhome e pasurisë së dijes, e përkushtuar për të shpërndarë dritën e njohurive tek brezat e ardhshëm.
Në vitet e saj të gjata të të shërbyerit, ajo ka ndihmuar mijëra njerëz të rriten dhe të zhvillohen intelektualisht. Ka qenë një mik i besuar për nxënësit, studentët, studiuesit dhe të gjithë ata që kanë kërkuar dije dhe njohuri.

Këtu, mes rreshtave të librave të vjetër dhe të rinj, është kultivuar dashuria për të lexuar dhe njohuritë që ka fuqizuar shpirtin dhe imagjinatën.

Ky institucion ka qenë një rikujtues i ngjarjeve dhe rrugëtimet e komunitetit tonë. Ajo ka mbajtur vështrimin mbi ndryshimet dhe zhvillimet që kanë ndodhur në qytetin tonë dhe më gjerë.

Duke ruajtur dokumente të rëndësishme dhe fotografi të vjetra, ajo ka kontribuar në ruajtjen e historisë sonë lokale dhe kujtesës kolektive.

Për 85 vjet, kjo bibliotekë ka qenë një qendër e arsimimit dhe kulturës. Ajo ka ofruar një hapësirë për diskutime intelektuale, punëtori krijuese dhe ngjarje kulturore të ndryshme. Ka kultivuar një ambient të veçantë, ku njohuritë dhe ideja kanë rënë në pjatën e parë, duke frymëzuar shpirtin e komunitetit tonë.

Sot, kur po festojmë 85 vjetorin e kësaj biblioteke të çmuar, po nderojmë një trashëgimi të çmuar të dijes dhe kulturës, po përqafojmë një institucion që ka ndikuar thellë në jetët e shumë njerëzve dhe po kujtojmë e nderojmë ata që kanë punuar me pasion dhe devotshmëri për të bërë këtë bibliotekë një vend të veçantë për të mësuar, krijuar dhe frymëzuar.

Faleminderit bibliotekës për 85 vitet e mrekullueshme të të shërbyerit, në vazhdim të të qenit një farë dhome e pasurisë së dijes dhe inspirimit për gjeneratat e ardhshme, ka thënë mes tjerash Morina Bunjaku.

Për nder të këtij përvjetori është mbajtur program kulturor e artistik.